Hands off Venezuela Sverige

Den bolivariska revolutionen och studentungdomen

Posted on: februari 15, 2007

Den bolivariska revolutionen och studentungdomen

Inom den brittiska Hands off Venezuela kampanjen har man haft besök av en venezuelansk studentaktivist Ronny Pante som berättat om hur revolutionen påverkat utbildningssystemet.

Före Chavez kom till makten i Venezuela så var landets utbildningssystem ”utformad enligt den nyliberala modellen … den formade individualistiska konkurrensinriktade människor … i en utbildningsstruktur som är elitistisk och exklusiv.” Låter bekant, eller hur? Venezuelas Utbildning och Idrottsminister Aritóbulo Isturiz`s citat skulle kunna beskriva utbildningssystemet, speciellt universitetsvärlden i princip över hela världen. I Venezuela som i många andra länder hade fattiga studenter inte råd att studera på universitet. Saker har förändrats. Venezuelas Bolivariska universitet (UBV) som nu finns i det statliga oljeföretaget PDVSA gamla högkvarter (chefer för företaget blev avskedade efter att två gånger försöker störta den demokratiskt valda regeringen), är ett exempel för Latinamerika och den övriga världen att högre utbildning inte enbart är till för de privilegierade.

UBV inriktning skiljer sig radikalt från landets privata universitet ”Vi vill revidera den sociala betydelsen av betyg och erbjuda nya program, program som är innovativa och anpassade för landet.,” enligt Maria Ejilda Castellano, rektor för UBV i ett tal från 2004. ”Vi vill förändra den teknologiska utbildningen, göra den mindre fragmenterad, erbjuda praktik till studenterna på ett tidigt stadium och involvera studenterna i projekt med en gång istället för att studenterna läser flera år innan de får chans att göra något praktiskt, vilket har varit den dominerande modellen.

I stället för att som i den traditionella utbildningen skapa ”avpolitiserade akademiker” så har alla kurser en inriktning på att man ska ta ansvar för samhällsutvecklingen. 77% av studenter kommer från en fattig bakgrund så de får stöd med kostnader för mat, hälsovård och resor och de betalar inga avgifter för att studera.

För Venezuelanska studenter så bildades efter flera försök Frente Francisco Miranda (FFM) 2003 som har blivit den största ungdomsorganisationen i landet. Den är inte bara avsedd för studenter men de flesta medlemmar går i skolan i någon form, och de arbetar främst med utbildningsfrågor och de spelar en viktig roll i Mision Ribas, regeringens program för vuxna som hoppat av gymnasiet och Mision Sucre som syftar på att få människor från en fattig bakgrund att börja på universitetet.

Ronny Pante är en av ledarna för Movimiento Estudiantil Integracionista (Integrations student rörelsen), en officiell studentorganisation på ”Nationella experimentella universitetet Simon Rodriguez” (UNESR) som ligger i regionhuvudstaden i södra Bolivar. Under två år från 2004 till 2005 så var han organisation och ideologisk utbildningsofficer i Frente Francisco Miranda i Bolivar och har under ett år varit chefkoordinator för Missionens i Ciudad Bolivar.

Texten är översatt och något redigerad av Martin Lööf

Fakta om Frente Francisco de Miranda

Francisco de Miranda var samtida med Simon Bolivar och slogs för frihet för de spanska och portugisiska kolonierna och drömde om ett förenat rike från Mississipi till Kap Horn. Fronten verkar för en organisering för att bygga den nya människan och har i sin logo Francico de Miranda, Simon Bolivar och Che Guevara. Hugo Chavez är organisationens ”högste befälhavare”.

För att bli medlem i organisationen måste man skriva ett prov och vara beredd att vara aktiv utanför Venezuela. Provet har frågor om Venezuelas historia och revolutionens landvinningar. Organisationen är uppbyggd enligt fyra nivåer. Där de på en högre nivå kan besluta att flytta upp talangfulla medlemmar.

Första nivån inkluderar ledare och kader som arbetar heltid genom ett stipendium som är lägre än minimilönen.

Andra nivån är heltidsaktivister som arbetar med missionens de får också stipendium.

Tredje nivån är vanliga aktivister som är aktiva på sin fritid.

Fjärde nivån är sympatisörer.

Martin Lööf

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: