Hands off Venezuela Sverige

Stöd Freteco!

Posted on: februari 17, 2007

Kvinnorna på Sel-fex

Företaget Sel-fex ligger i Venezuelas huvudstad Caracas. Företaget har funnits runt 60 år och där har 250 personer jobbat, i huvudsak kvinnor. Arbetet har varit oerhört slitsamt och lönen låg.

2005 stängde ägarna fabriken och efterlämnade stora skulder till underleverantörer, banker och till personalen i form av outbetalda löner. För att förhindra att arbetsgivarna plundrade fabriken på maskinerna, råvaror och färdiga produkter ockuperade arbetarna fabriken och krävde att få ut sina löner. Dessutom krävde de att företaget skulle förstatligas så att de utifrån samhällsekonomiska intressen ska få resurser att själva driva företaget vidare.

Arbetsgivarna lägger sig i politiken

25 februari bildade arbetarna på Sel-fex, tillsammans med arbetare på andra fabriker som var i en liknande situation FRETECO – Frente Revolucionario de Trabajadores de Empresas en Cogestión y Ocupadas.

Historien på Sel-fex är nämligen bara en av många liknande historier i Venezuela. Detta är ett uttryck för hur de stora kapitalägarna försöker stoppa en politisk utveckling som hotar deras privilegierade ställning. Sedan 1998 satsar regeringen i stället på att bygga bra bostäder med vatten och avlopp, utbildning utan avgifter så att alla får tillgång till den och där även vuxna lär sig läsa och skriva, sjukvård även för de fattiga och omfördelning av oanvänd jord till de som behöver.

Kapitalägarna lägger ner och missköter fabriker vilket skapar hög arbetslöshet, slår mot samhällsekonomin och på sikt kommer att sätta stopp för reformerna. Men precis som i fallet Sel-fex så ser arbetarna inte bara stillatigande på. 2002 gjorde en folklig resning att demokratin kunde återinföras efter att militärer och arbetsgivare genomfört en blodig kupp. En rad fabriker har efter att de lagts ner eller missköts ockuperats av arbetarna och på många håll driver de dem vidare under deras egen demokratiska kontroll. Detta har gett arbetarna en insikt om att de klarar sig utan arbetsgivarna. De har visat att de kan driva företagen mycket effektivare samtidigt som arbetsmiljön radikalt förbättras.

Föreningen för ockuperade fabriker och arbetardemokrati

Genom FRETECO kan arbetarna på ockuperade fabriker samarbeta. De lär sig av varandras erfarenheter och utvecklar metoderna för arbetardemokratin. Tillsammans kämpar de för sina krav gentemot arbetsgivare och regering. De kräver att man måste sätta stopp för arbetsgivarnas odemokratiska makt genom att förstatliga storföretagen och sprida arbetardemokratin så att den omfattar hela näringslivet.

FRETECO har arrangerat flera demonstrationer och nationella möten för de ockuperade företagen. I december är de också med och arrangerar ett internationellt möte i Brasilien för arbetare på ockuperade fabriker i hela Latinamerika. Arbetarnas kamp i Venezuela är en angelägenhet för arbetarrörelsen i hela värden. Deras kamp visar en väg framåt som trotsar marknadskrafternas och ekonomiska konjunkturers begränsningar. FRETECO är i stort behov av stöd för att de ska kunna arrangera möten och bedriva verksamhet. Arbetarna på Selfex har inte fått ut lön på många månader.

Därför har vi i Hands off Venezula startat en insamling till FRETECO. Varje krona är värd oerhört mycket. Vi håller själva kontakt med arbetarna inom FRETECO och vi vill att fl er blir delaktiga i kampanjen. Kom till våra möten och anslut din SSU-Klubb/kommun Ung Vänster-klubb, Fack-klubb eller dylikt till kampanjen och driv insamlingen som en del av er verksamhet.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: