Hands off Venezuela Sverige

Hands off Venezuela på Kommunalmanifestation

Posted on: mars 31, 2007

Kommunaldemonstration

 

Idag inleddes avtalsrörelsen för 600.000 kommunalare med en manifestation på Södermalmstorg i Stockholm. Huvudkravet från Kommunals sida är en minimilön på 16.200 kronor, vilket får ses som ett steg på vägen mot rättvisa löner för kvinnodominerade yrken.

 

Hands off Venezuela och SSU-Facken var på plats för att som en del av arbetarrörelsen sprida information om Venezuela och samla in pengar till rörelsen för de arbetarstyrda fabrikerna i Venezuela – Freteco. Vi bjöd också in till den kommande Venezuelakvällen på Kafé 44 den 14:e april.

 

I manifestationen deltog några hundra människor, framförallt kommunalare. På plakat kunde man läsa slagord som ”Mera bagis till dagis” medan gruppen Örngott framförde Nationalteaterns ”Hanna från Arlöv”. Talade gjorde ett flertal kommunalare som bl.a. uttryckte sin ilska över högerns angrepp på våra a-kassor. Kampen för högre lägstalöner och mot försämringar av a-kassan är två sidor av samma mynt, en kamp för att förhindra att högern gör de arbetslösa än mer desperata efter jobb och sänker lönegolvet för att hålla tillbaka lönerna i sin helhet.

 

Dessvärre har arbetarna i Venezuela inte samma skyddsnät, utan när företagarna de senaste åren stängt ner fabriker har det för de anställda inneburit ett överhängande hot mot brödfödan. De venezolanska arbetare som trotsat arbetslösheten och tagit över sina fabriker för att driva de vidare i samhällets intresse är ett föredöme genom sin sammanhållning under svåra förhållanden. Därför fortsätter vi vår insamling till de ockuperade fabrikernas organisation Freteco, med final den 1:a maj, på den internationella arbetarklassens högtidsdag.

 

Fotnot: ”Bagis” är Stockholmsslang för ”pengar”.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: