Hands off Venezuela Sverige

Venezuela i Stockholm

Posted on: april 2, 2007

De latinamerikanska organisationerna Resocal, Resolver och Victor Jara-föreningen arrangerade ikväll ett möte i Stockholm med aktivister från Venezuela och Norge. På plats fanns c:a 50 personer för att lyssna på föredrag om situationen i Venezuela av Luis Rangel och William Rodríguez från Caracas och Iselinn Åsedotter Strönen från Bergen.

Rangel och Rodríguez är båda aktiva i den bolivarianska rörelsen, Rangel sitter i ledningen för organisationen Tupamaros i Caracas och Rodríguez är aktiv i olika folkliga basorganisationer såsom kommunala råd, missioner och urbana jordkommittéer. Åsedotter Strönen är socialantropolog vid Bergens Universitet och baserade sitt magistersarbete år 2005 på livet i en fattig förort till Caracas och hur det påverkats av den bolivarianska processen. Tillsammans har de bildat ett norsk-venezolanskt solidaritetssamarbete.

Strönen talade främst om hur man börjat bygga upp nätverket mellan Norge och Venezuela, men också om den norska regeringens och vänsterns inställning till Venezuela. Uppenbarligen finns det motsättningar inom Sosialistisk Venstreparti, där yngre människor och medlemsbasen har en stark sympati, medan en del i den högsta ledningen tagit avstånd från Venezuela. Situationen i Arbeiderpartiet och Senterpartiet – de andra i regeringsalliansen – är givetvis inte bättre.

Fortfarande återstår ett stort arbete till den venezolanska revolutionens försvar inom arbetarrörelsen, men att framsteg är möjligt har visats bl.a. i Storbrittanien, där journalistförbundets ordförande är aktiv i Hands off Venezuela-kampanjen och där en intensiv kampanj fick brittiska LO (TUC) att enhälligt stödja Venezuela, erkänna den bolivarianska regeringens framsteg.

Angående bildandet av Venezuelas Förenade Socialistiska Parti som Chávez föreslagit, sa Rodríguez att det skulle ha en helt annan struktur än vanliga partier, då ”det ska styras från basen, av massorna. Partiets struktur är upp till folket att avgöra”. Rangel talade också om missionerna, som organiseras av staten i samarbete med lokalsamhällena, och väsentligen baserar sig på folkets organisering.

Att Venezuela inte går mot diktatur utan mot ständigt ökande demokrati borde vara klart för alla som på allvar satt sig in i den politiska processen i landet. Folket är mer aktivt än någonsin i landets historia, och driver på underifrån som revolutionens främsta drivkraft, för att föra revolutionen vidare.

Hands off Venezuela Stockholm fanns på plats för att informera om Venezuelakvällen den 14:e april och lyssna på de venezolanska och norska kamraternas föredrag. Det fanns också t-shirts, skivor och häften att köpa från Resolver på plats. På fredag kommer den venezolanska delegationen tillbaka till Stockholm för avslutning. Arrangemanget börjar 17:00 i Victor Jara-föreningens lokal på Pontonjärsgatan 36 (t-bana Fridhemsplan). Vi uppmanar alla som har chansen att bege sig dit för att höra om revolutionens utveckling från förstahandskällorna.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: