Hands off Venezuela Sverige

Chavez presenterar Venezuelas förenade socialistiska parti

Posted on: april 3, 2007

 

 

Merida, 25 mars, 2007. Tvåtusen ”förespråkare” för Venezuelas förenade socialistiska parti lyssnade på president Hugo Chavez när han uppmanade alla politiska partier som stödjer honom att ena sig bakom det nya partiet. Målet är att partiet ska bildas i slutet av året. Dessa ”förespråkare” ska genomföra den första etappen mot detta mål. President Chavez betonade att ett enat parti är avgörande för den bolivariska revolutionens framgång. Under det första mötet med tvåtusen “förespråkare” förklarade Chavez att en ny fas i processen har inletts och han varnade för att “fördjupandet av revolutionen kommer att öka motsättningarna”, nationellt och internationellt. Detta är anledningen till att det behöver byggas ett starkt parti omgående – ”vi tänker inte stoppa revolutionen” – förklarade Chavez.

 

Detta var första steget mot att bilda ett förenat socialistiskt parti i Venezuela. Anledningen, enligt Chavez, till att bilda det nya partiet är att få ett slut på den sekterism och byråkrati som har förlamat regeringskoalitionen. Förespråkarna ska resa runt i landet för att registrera alla de som vill gå med i det nya partiet. Detta register skall användas för att välja ombud till partiets första kongress, som skall hållas i augusti, där partiprogram och stadgar skall antas.

 

Chávez uppmanade de politiska partier som stödjer den Bolivariska processen, som Venezuelas kommunistiska parti (PCV, PODEMOS och Fosterland för alla (PPT) att sluta upp med de andra partierna som stödjer Chavez för att bilda ett revolutionärt socialistiskt parti. Han garanterade att det nya partiet kommer att vara fullständigt demokratiskt och humanistiskt, men varnade för att de partier som ställer sig utanför partiet kommer att bli offer för ”reformism” eller ”dogmatism”.

 

Chávez berättade om sin frustration över partiledarnas motstånd till enighet, han har uppmanat att de ska tänka igenom sitt beslut. Nyligen har ledare för PCV, Podemos och PPT uttryckt att de vill vänta med att ansluta sig till Venezuelas förenade socialistiska parti (PSUV) tills de sett partiets program och stadgar.

”Trots min kritik, så vill jag betona att alla de partierna har deltagit i den folkliga kampen som skett i Venezuela under 60-, 70- och 80-talen. Jag värderar dem högt, och det gör även folket, men nu har tiden kommit för enighet”, insisterade Chavez.

Chávez betonade vikten av enighet med tanke på de internationella hot som finns mot revolutionen. Han tog upp Venezuelas nya ekonomiska avtal med Kina, Chávez varnade för att de nya avtalen kommer att “skärpa konflikten” med USA, som “inte har förlorat hoppet att Venezuela åter ska bli en koloni. De är oroliga för de här avtalen och därför kommer attackerna att bli värre.”

Chávez är säker på att det finns planer för att han ska lönnmördas eller en ny statskupp för att sprida kaos. Detta för att USA ska kunna invadera landet antingen direkt eller genom en internationell organisation. George W. Bush är nu “mer farlig än någonsin” enligt Chávez. “De har bara två år kvar och de är kapabla till vad som helst”, sa han, och hänvisade till att Bush presidentperiod kommer att ta slut 2008.

Men så länge regeringen har ett starkt stöd av en majoritet av det venezolanska folket, enat bakom det nya partiet, så kommer alla försök att sprida kaos i landet att misslyckas. Enligt president Chávez så kommer PSUV bli centralt för venezuelansk inrikespolitik och kommer att stärka det bolivarianska projektet, både nationellt och internationellt.

 

Av Kris Carlson – Venezuelanalysis

Tisdag 27 mars, 2007

Översättning: Martin Lööf, 3 april 2007

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: