Hands off Venezuela Sverige

Göteborg visar stort intresse för revolutionens Venezuela

Posted on: april 9, 2007

Podiumbild 

Onsdagen 4:e april hade Göteborg besök av Gretel Castro och Ronald Barney som är aktiva i revolution i Venezuela. Gretel arbetar på en socialistisk folkskola som arbetar med att höja den politiska nivån bland folk i Venezuela. Ronald sitter i distriktsledningen i Caracas för Frente Fransisco de Miranda, landets största ungdomsorganisation med 15 000 medlemmar. Den organiserar ungdomar och arbetar mycket med de olika missiones (“kampanjer” för alfabetisering, bostadsbyggande med mera) som finns i Venezuela. Handsoff Venezuela arrangerade ett möte tillsammans med bla Vänsterpartiet Göteborg där hela 65 personer deltod.

Hector Valeria från Vänsterpartiet Göteborg som översatte ville passa på att säga att som politiker som fått lämna Chile efter Pinochets kupp så var han väldigt glad att se så många unga människor på mötet.

Gretel och Ronald började med att introducerad bakgrunden till revolutionen i Venezuela. Före den bolivariska revolutionen saknade en majoritet ordentlig tillgång till skolor och sjukvård. Det gamla systemets politiker gick så lång som att 1989 sätta in militär mot folkets demonstrationer. Eventuellt dog och försvann så många som 10 000. Hugo Chavez försökte i detta läge genomföra en statskupp. Kuppen slogs ner, men folket hade tappat förtroende för de gamla partierna och Chavez hade blivit känd som någon som stod på folkets sida. Hugo Chavez valde efter att han blivit frisläppt att kämpa politisk och kunde 1998 bli vald president för en koalition av partier. Efter det har landets resurser använts bla för att utrota analfebtism, genomföra satsningar på utbildning och sjukvård.

Revolutionen har inneburit förbättringar för många grupper i samhället men speciellt för kvinnan ställning i samhället. Många kvinnor har fått möjlighet att lämna hemmet och bli integrerade i samhället. Exempelvis är det en majoritet kvinnor som nu läser vidare. Bland annat har ensamstående mödrar fått det bättre och nya lagar har stiftats mot kvinnomisshandel.

Vad som händer i Venezuela är att det byggs upp en folkmakt som enligt konstitutionen är en aktiv demokrati. Speciellt beskrevs de relativt nybildade lokalsamhällesråden (consejos communales) upp. Dessa råd består av ett visst antal familjer i ett kvarter och tanken är att de ska utgöra en aktiv politisk församling, där hela samhället är med och fattar och verkställer beslut. Tanken är att beslut och ekonomiska resurser ska decentraliserars till dessa råd.

Publikbild

Avslutningsvis ville Gretel och Roland ta upp att vad som sker i Venezuela är att man bygger ett nytt samhälle där man vill begrava det gamla. I det nya samhället ska folket bestämma, men president Chavez har viktig roll som en ledare för processen. Revolutionen har många fiender exempelvis media i Venezuela och utomlands som svartmålar landet. Men fienderna till revolutionen använder även våld exempelvis har hundratals fackföreningsledare mördats i Venezuela. Därför är såna här möten så viktiga för att sprida information och öka solidaritet.

Efter föredraget följde en mängd frågor. En representant för Svensk-Kubanska föreningen ville tacka gästerna för att Venezuela stödjer Kuba, vilket ledde till spontana applåder från publiken. Sammanfattningvis en lyckad kväll som utan tvivel kommer att leda till ett ökat stöd för Venezuela i Göteborg!

Text: Martin Lööf Fotografi: Felicia Augustsson

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: