Hands off Venezuela Sverige

Stor uppslutning för Venezuela i Stockholm

Posted on: april 16, 2007

Shishnicks på scen
The Shishnicks på scen.

14:e april, på femårsdagen av Chávez återvändande till presidentposten – framburen av revolutionens motor, det venezolanska folket – arrangerade Hands off Venezuela, Ung Vänster Storstockholm och SSU-Facken en Venezuelakväll på Kafé 44.

70 personer slöt upp för att lyssna på föredrag, diskutera, se filmer från Venezuela och musik av rapparen Toffer och ska-bandet The Shishnicks.

Kvällen bjöd på mycket intressanta diskussioner om alltifrån kampen mot brottsligheten i Venezuelas förorter till de venezolanska arbetarnas kamp för socialismen, som direkt stöter på motstånd från arbetsgivare och byråkrater. Med Hugo Chávez maning att bygga socialismen i ryggen är arbetarna beredda på att ta den striden, men det saknas initiativ från en fackledning som präglas av interna konflikter. Samtidigt finns positiva tecken, då ledningen börjat propagera aktivt för socialism, t.ex. genom en demonstration för nationaliseringar i Caracas nyligen.

Arbetarna i Venezuela – ett föredöme

Venezuelakvällen organiserades till förmån för Freteco, en organisation för arbetare i Venezuela som tagit över sina fabriker när de hotats av nedläggning. Inom kort kommer flera tusen kronor – insamlade tidigare och under festen – gå direkt in i Fretecos verksamhet. Freteco spelar en viktig roll i processen, och går i spetsen i kampen för arbetarkontroll av företagen.

De arbetare i Venezuela som valt arbetarkontroll framför arbetslöshet visar vägen för hur man kan bekämpa företagsnedläggningar också här i Sverige. När arbetsgivaren lägger ner ens företag finns två val – ge upp och låta åratals erfarenhet gå till spillo, eller ta över och driva företaget. Det är arbetarklassen som skapar allt och vet hur det ska göras – såväl i Venezuela som i Sverige och resten av världen. Om inte direktörerna är nöjda med sina feta vinster, låt de gå och ta deras plats!

Bra avslutning på en grym kväll – slut upp på Första Maj!

Dagen avrundades med att The Shishnicks intog scenen med sin revolutionära ska-musik. När lokalen nått kokpunkten utbröt en spontan talkör: ”Uh! Ah! Chávez no se va!”. Efter mycket dansande och lite städande återstod arrangörerna och en grupp österrikiska socialister, som tog upp ”Internationalen”, vilken sjöngs på svenska och tyska. Ett passande slut på en mycket lyckad kväll, som var ett stort steg framåt i byggandet av Hands off Venezuela-kampanjen i Sverige, och samtidigt ett positivt avstamp inför Första Maj, då vi har final för Fretecoinsamlingen i Stockholm.

PS. Om någon tog bilder under kvällen får man gärna skicka de till rakovskyzamora@gmail.com så kan vi publicera de här. DS.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: