Hands off Venezuela Sverige

Rörelsen för Venezuelas förenade socialistiska parti avancerar

Posted on: april 29, 2007

Chavez

Venezuelas President Hugo Chávez tog ett nytt steg i torsdags mot bildandet av Venezuelas förenade socialistiska parti (PSUV). Presidenten ledde ett möte där tusentals nya ”förespråkare” svor in sig vid ett möte i Caracas. Under sitt tal så uppmanade Chávez de två guvernörer som stödjer presidenten men som motsätter sig PSUV att gå över till oppositionen och uppmanade väljarna att avsätta dem.

Rörelsen för bildandet av det nya partiet avancerade när mer än 16000 ”förespråkare” svor att företräda partiet. Det är andra steget i bildandeprocessen. Det första steget togs i mars när den första gruppen av ”förespråkare” svors in.

Det andra steget, som började 24 mars och slutar 24 juni, syftar till att förespråkarna ska verka för att det ska bli en diskussion om partiet i hela landet. Förespråkarna har i uppgift att motivera folkets deltagande och registrera partimedlemmar.

Partimedlemmar kommer att välja representanter till grundandekongressen som kommer att besluta över det politiska programmet och partiets ideologi.

Presidenten meddelade att registreringen för partiet startar 29 april och kommer att hålla på fram till 2 juni. Den nationella valmyndigheten (CNE) kommer att övervaka processen. Målet är att PSUV ska ha 70 000 förespråkare som kan sväras in 26 maj och att de ska bilda de ”socialistiska bataljonerna”

”Den här större gruppen kommer att bilda de 22 000 socialistiska bataljonerna som kommer att bildas över hela landet för att organisera partiet nationellt” sa Chávez. Varje bataljon kommer att välja en representant till partiets beslutande möten. Chávez, som först pratade om ett förenat socialistiskt parti i sin presidentkampanj för 2006, betonade behovet av att skapa en enande kraft och betona att den bolivarianska revolutionen behöver riktiga revolutionärer.

”Ett träd som föds krokigt kommer aldrig räta ut sina rötter” sa han till partiförespråkarna, han uppmana dem att aldrig avvika från sina revolutionära principer. ”Vi måste se till, att vårt träd, PSUV föds rakt utan deformationer.

Chávez kritiserade de partiledare som avvisat iden om ett förenat parti. Chavez sa att han inte behöver stödet från guvernören i Sucre, Ramón Martínez, han kallade honom för ”kontrarevolutionär” och ”fegis”, och uppmana honom att ansluta sig till oppositionen. Jag accepterar inte feghet eller svek, guvernör. Gå över till oppositionen! Jag vill inte ha er här med oss. Jag accepterar inte ert stöd. Det är du som är en fars, en kontarevolutionär,” sa han med hänvisning till guvernören i Sucre. ”Hitta din plats, jag anser inte att du är med oss, jag anser att du är emot oss.

Presidenten varnade också guvernören i Aragua, Didalco Bolivar och förklara att om han håller med Martínez så kan han avgå också.

”Vi behöver inte honom heller” sa Chávez, han uppmanade folket i de delstaterna att samla in namnunderskrifter för att begära folkomröstningar om deras mandat, en rättighet som

Venezuelaner har sedan den nya grundlagen 1999. Båda guvernörerna är ledare för mitten-vänster partiet PODEMOS som stödjer Chavez, de har kritiserat förslaget om ett förenat socialistiskt parti efter att Chavez uppmanat alla partier som stödjer honom att enas i ett parti runt en politisk plattform. Andra partiledare från andra partier som stödjer Chavez var tveksamma, de ville se vilken partiprofil partiet skulle ha, men nu, långsamt, så börjar de hålla med om behovet att förenas.

Chávez välkomnade Roberto Hernández (partiledare för Venezuela kommunistiska parti). Hernández har varit en aktivist i VKP, men var närvarande på mötet. [VKP nationellt vill inte ansluta sig till PSUV]. Han tackade också Aristóbulo Isturiz, fd utbildningsminister och aktivist i PPT [ett av de bolivarianska partierna] för hans stöd till PSUV. Chávez sa att de har ”visat ett sant exempel på medvetenhet” och uppmanade de som fortfarande var tveksamma att ”komma till oss, våra armar är vid öppna.”

Av Cris Carlsson – Venezuelanalysis 23 april 2007
Översatt (något språkligt bearbetad) Martin Lööf 29 apr -07

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: