Hands off Venezuela Sverige

Venezuela lämnar världsbanken och IMF och höjer minimilönen med 20%

Posted on: maj 4, 2007

Chavez gjorde flera viktiga uttalande under firande av den internationella arbetarrörelsens dag, 1 maj.

Caracas, 1 maj, 2007 (Venezuelanalysis.com) – Venezuelas president Hugo Chavez meddelade igår att landets minimilön ska höjas med 20% till $286 per månad och att Venezuela ska lämna världsbanken och IMF. Till det sa Chavez att 2010 ska det genomföras en arbetstidsförkortning från nuvarande 44 timmar till 36. Chavez gjorde dessa uttalande under firande för den internationella arbetarrörelsens dag, 1 maj. “Det är en av de högsta minimilönerna i hela Latinamerika,” sa Chavez. ”I många länder så är minimilönen inte ens $100, vi är nästan uppe i $300.”

Manuel Cova, fackföreningsledare för CTV (som stödjer oppositionen), sa att löneökningarna är otillräckliga, det är inte tillräckligt för att arbetare ska ha råd att köpa det nödvändigaste. Cova sa att vad som behövs är både en högre höjning av minimilönen och en generell löneökning för alla arbetare.

Chavez, betonade att alla arbetare inom offentlig sektor får matkuponger värda $209, vilket höjer minimilönen för arbetare inom offentlig sektor till $495. Ökningen av minimilönen kommer också att påverka pensionärers inkomster, enligt grundlagen från 1999 så måste pensionärernas inkomst vara minst i nivå med minimilönen.

Chavez tog upp att 1996 så var minimilönen bara $36, eftersom inflationen var över 100%. Innan Chavez blev vald så var den $183. Den låga nivå för minimilönen under 90talet, var tack vare de lånekrav som IMF (internationella valuta fonden) hade påtvingat Venezuela vilket “tvingade fram brutala nedskärningar i den sociala sektorn” och som inte tillät några höjningar av minimilönen.

Venezuela kommer att lämna IMF och världsbanken

I det här sammanhanget meddelade Chavez att Venezuela kommer att avsluta sitt medlemskap i världsbanken och IMF. Enligt Chavez, så kan Venezuela lämna de här institutionerna för ”Vi behöver inte åka till Washington, till valutafonden eller till världsbanken. Vi lämnar dem. Jag vill underteckna det beslutet ikväll och säga till dem att de ska lämna tillbaka det som tillhör oss. Venezuela utländska tillgångar är värda $29 biljoner samt att de har en utvecklingsfond ”fonden”, som beräknas vara värd ytterligare $13 biljoner. Som det ser ut så har Venezuela gått om tillgångar för att möta en finansiell kris. Ett skäl till att Venezuela kan lämna de här finansiella institutionerna är att man håller på att etablera en “söderns bank” tillsammans med Brasilien, Argentina, Bolivia och Ecuador som skulle kunna stödja medlemsländer. Brasilien har anmält sitt intresse helt nyligen, vilket skulle kunna bidra med omfattande tillgångar till den nya banken.

Arbetsveckan ska sänkas till 36 timmar

Chavez tredje uttalande på den internationella arbetarrörelsens dag var att Venezuela ska börja planera för hur man ska minska arbetsveckan från nuvarande 44 timmar till 36 timmar. Målet är att detta ska vara genomfört till år 2010. Vicepresident Jorge Rodriguez och arbetsmarknadsminister José Ramón Rivero kommer att leda en kommission, “för studier, aktivitet, för konstitutionell reform och dekretlag, om den nya arbetsdagen” sa Chavez.

Översatt Martin Lööf 4 maj 2007

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: