Hands off Venezuela Sverige

Nytt socialistiskt parti byggs upp i Venezuela

Posted on: maj 14, 2007

Fyra helger av mobilisering för att skapa det nya partiet återstår innan vi vet om målsättningen på cirka 4 miljoner medlemmar (av 27 miljoner invånare i Venezuela) uppnås.

Under valrörelsen i höstas tillkännagav Hugo Chávez att han efter valet tänkte börja föra Venezuela i socialistisk riktning, lägga ner sitt gamla parti och tillsammans med folket bygga upp ett nytt, socialistiskt parti underifrån. Denna klart uttryckta linje fick stöd av 64% av venezolanerna i presidentvalet den 3:e december.

Tidigare i vår har totalt 19.000 s.k. ”promotors” av detta nya parti utsetts av Chávez. Dessa har till uppgift att organisera teknikaliteterna kring uppstarten av partiet, och uppmuntra folk att gå med i det. Förra helgen startade en process där alla intresserade sex helger i rad kommer kunna registrera sig som medlemmar i det nya partiet PSUV – Venezuelas förenade socialistiska parti.

Registreringen började förra lördagen i fyra delstater, och totalt anmälde den helgen drygt 600.000 sin vilja av att bli medlemmar i PSUV. Såväl presidenten som vicepresidenten passade på att registrera medlemskap i det nya partiet, och uppmanade alla medborgare med en vänsterlutning att komma med och bygga det nya partiet.

Denna helg har processen fortsatt, i flera nya delstater. I huvudstaden Caracas slöt tiotusentals upp för att gå med i partiet, bl.a. den f.d. hälsoministern Aristibul Isturriz. På plats talade Isturriz med media om hur det nya partiet och den socialistiska staten bör vara:

”Den nya staten kan inte vara vertikal, utan platt. Om staten ska vara likadan som förut behöver människor inga mellanting. Vi behöver ett nytt slags parti: ett platt, jämlikt demokratiskt parti, och detta måste vi bygga. Det enda sättet att skapa ett sant demokratiskt, folkets parti är genom att folket skapar sitt eget politiska uttryck.”

Fyra helger av mobilisering för att skapa det nya partiet återstår innan vi vet om målsättningen på cirka 4 miljoner medlemmar (av 27 miljoner invånare i Venezuela) uppnås. Efter det väntar en process där partiföreningar bildas genom lokala stormöten, som i sin tur väljer representanter till ”socialistiska valkretsar” vilka kommer ha till uppgift att välja ombud till partikongressen som inleds i Augusti. När kongressen har färdiga förslag till program och stadgar kommer dessa underställas omröstning i hela partiet.

Erik Andersson

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: