Hands off Venezuela Sverige

Hands off Venezuela firade arbetarklassens högtidsdag

Posted on: maj 15, 2007

hov.jpg

Hands off Venezuela Stockholm firade idag Första Maj tillsammans med LO/Socialdemokraterna och Ung Vänster/Vänsterpartiet. Ung Vänstrare och SSU:are deltog i demonstrationerna med bokbord, flygblad och banderoller. Totalt spred vi 1000 flygblad till stöd för Sanitarios Maracay-arbetarna och revolutionen i Venezuela, som i veckan angreps av en delstatsguvernör som just lämnat den bolivarianska rörelsen och fördömts av Chávez.Det är viktigare än någonsin att på denna dag visa vårt stöd för utvecklingen i Venezuela, där folket börjar ta makten underifrån genom sina demokratiska råd. Den stora demokratiseringsprocessen som pågår i Venezuela går parallellt med ett dramatiskt förbättrande av levnadsvillkoren för arbetarklassen. Tidigare reformer för vanligt folk i Venezuela följdes idag upp med löften om en 20%-ig höjning av minimilönen och en sänkning av arbetsveckan från 44 till 36 timmar tills 2010.Ung Vänster Storstockholms distriktsordförande Seluah Alsaati höll tal i Kungsträdgården, där drygt 10.000 hade samlats. I sitt tal tog hon bl.a. upp Venezuela, en passage som förtjänar att citeras i sin helhet:

”Vi vet att man kan göra på ett annat sätt. Venezuela till exempel. Där pågår det just nu en utveckling mot något som liknar eller i alla fall har abitionen att likna socialismen.
Och då snackar vi inte bara om socialismen som en fin idé som en skäggig gubbe kommit på, utan vi snackar om ett system där människor har lika förutsättningar och där man har makt och inflytande över sitt liv.

Arbetare som börjat ta över nedlagda fabriker och börjat bedriva produktionen själva, folk som är med och fattar lokala politiska beslut genom direkt demokrati och familjer som diskuterar hur det framtida samhället skulle kunna se ut vid middagsbordet. Mitt framför ögonen på USA går pengar från oljan tillbaka till det Venezulanska folket och en massa företag nationaliseras under kontroll från facken. Vägen är lång och allt är inte perfekt men utvecklingen pekar i alla fall åt rätt håll. Det är fett skönt att kunna konstatera, att den höger som för tio år sen satt vid makten i Venezuela idag sitter bredvid och tittar på.”

Liksom arbetarrörelsen tidigare visat solidaritet med exempelvis Chile och Nicaragua, är det viktigt att vi försvarar den revolutionära processen i Venezuela mot de krafter som nästan störtade den bolivarianska regeringen i april 2002. Det svar det venezolanska folket har givit till kuppmakarna och USA-imperialismen sedan dess visar på vilken inneboende kraft som finns hos arbetare och fattiga när de reser sig för att erövra makt och kunskap. Den kampen borde stödjas av hela arbetar- och fackföreningsrörelsen i Sverige.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: