Hands off Venezuela Sverige

Hotet mot pressfriheten kommer inte från Venezuela – fallet med RCTV

Posted on: maj 15, 2007

Det faktum att Venezuelas regering använder sin rättighet att inte förnya en licens (tillfälligt tillstånd) har skapat en hysteri hos oppositionen och deras medvetna eller omedvetna supporters i världen.

RCTV är en privat tvstation som har haft licens att sända Tv i Venezuela i 20 års tid. Förra året meddelade regeringen att de inte kommer att förlänga Tv-stationens licens som går ut 27 maj. Detta innebär inte att tv-stationen behöver läggas ner utan de har fortsatt möjlighet att sända via kabel eller satellit. Det faktum att Venezuelas regering använder sin rättighet att inte förnya en licens (tillfälligt tillstånd) har skapat en hysteri hos oppositionen och deras medvetna eller omedvetna supporters i världen.

I Sverige är det endast tv4 förutom Sveriges television som har fått en licens. Det betyder inte att tv4:s tillstånd gäller för all framtid utan kan omprövas. Att ett land kan ompröva en licens är en rättighet många länder har, exempelvis USA.

Skälet till att RCTV förlorar sin licens är främst att den under militärkuppen 2002 aktivt deltog på kuppmakarnas sida, man uppmanade folk att demonstrera mot presidenten. När kuppen var genomförd så valde man aktivt att inte sända information om vad som hände utan sände information som skulle förvirra tv-tittarna. En av tv-kanalens programledare har vittnat om att han fick tydliga instruktioner av tv-kanalens ägare hur han skulle agera. Ingen information om Chavez eller andra valda representanter skulle sändas utan det enda budskapet skulle vara att Chavez frivilligt avgått. När folket demonstrerade mot kuppmakarna så skildrades inte det utan man sände tecknad film istället. I presidentpalatset hörde palatsvakten hur en av tv-kanalens chefer lovade att Venezuelas media var lojal med kuppen.

Det är en märklig dubbelmoral att uppröras över att tv-stationen förlorar sin licens. Vad skulle hända i Sverige eller USA om en tv-station uppmanade till att störta regeringen. Det är snarare ett väl milt straff för RCTV att förlora sin licens. Som många andra kuppmakare så har ägarna inte ställts inför domstol för att ha spritt lögner och disinformation. Att RCTV förlorar sin licens är en del av en plan att demokratisera medierna i Venezuela. 97% av tv-kanalerna är privata. 99% av radiokanalerna och 100% av tidningarna. Tanken är att den minimala statliga tv-kanalen ska få ökat utrymme för att ge plats för en riktig public service, där fler ska få sin röst hörda. I det läget där en förkrossande del av median är privat och stödjer oppositionen borde vänner av pressfrihet välkomna den venezuelanska regeringens beslut.

Den kontrarevolutionära oppositionen och dess supporters Oppositionen har inte mycket att komma med i Venezuela, men de har stöd av storföretagen som fortfarande kontrollerar ekonomin. På samma sätt som de företagen ägs och kontrolleras av ett fåtal så är det också med de privata mediebolagen. De har även stöd från imperialismen runt omkring i världen och dess mer eller mindre medvetna supporters. CNN har hakat på och försöker skapa intryck av att det sker stora protester mot detta beslut. OAS (samarbetsorgan för amerikanska stater) har hotat att ta avstånd från Venezuela om de inte förnyar tillståndet. I Sverige har folkpartiets Birgitta Olsson gått ut och hakat på hetsen mot Venezuela på grund av RCTV. Den här kampanjen kommer att trappas upp och inför den 27 maj (då tillståndet) går ut så kommer vi att få se fler attacker mot Venezuela i media. Oppositionen har tidigare kallat till demonstrationer för RCTV och kommer troligen utnyttja det här för att skapa oroligheter i landet den 27 maj.

Enligt opinionsundersökningar i Venezuela så finns både en majoritet för stöd till Chavez och mot att inte förnya RCTV licens. Det senare kan förklaras av att det är en populär tv-station med många tv program som folk uppskattar och att även i Venezuela upplever en del felaktigt att tvstationen kommer att stängas.

Den svenska median vars mediebevakning av Latinamerika är under all kritik kommer att fortsätta att hetsa mot Venezuela. Men vad är det riktiga hotet mot pressfrihet i Venezuela och Sverige? Det är att media domineras av privata bolag med ett fåtal ägare som utgör ett tryck på medierapporteringen. I Sverige där vi ska ha pressfrihet så är det ytterst få rapporter i den etablerade median om det positiva som händer i Venezuela. De journalister som rapporterar från Latinamerika upprepar Washingtons linje mer eller mindre. Istället för att de upprörs över att RCTV förlorar sin licens så skulle de kunna fundera över hur fri den svensk median är.

Text: Martin Lööf

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: