Hands off Venezuela Sverige

Revolutionen kom på besök igen

Posted on: maj 21, 2007

krossa-staten.jpg

Gema Belandria är rådgivare till den venezolanska regeringen, och revolutionär socialist sedan många år tillbaka. Belandria besökte Stockholm, Malmö, Falun och Göteborg.

Efter solidaritetsnätverket Resolvers lyckade besök från Venezuela tidigare i vår, då aktivister från den bolivarianska rörelsen delade med sig av sina erfarenheter, tog man förra veckan hit en ny aktivist för att bidra med sina åsikter. Gema Belandria är rådgivare till den venezolanska regeringen, och revolutionär socialist sedan många år tillbaka. Belandria besökte Stockholm, Malmö, Falun och Göteborg.

Rapporterna från Stockholm och Göteborg berättar om 30 respektive 60 deltagare, som hade många frågor och åsikter att framföra efter föredragen. Belandria fokuserade främst på den venezolanska statens omvandling från en borgerlig, toppstyrd till en mer direktdemokratisk, socialistisk stat. I den demokratiseringsprocessen har lokalsamhällesråden en central roll, då de förutom lokal makt möjliggör att resurser används på rätt sätt, och inte försvinner ner i byråkraters fickor. Korruptionen är ett gigantiskt problem i Venezuela liksom i övriga Latinamerika, och det organiserade folket som tar makten är det enda botemedlet mot denna sjukdom.

Gema Belandria tog också bl.a. upp medelklassens roll, och beskrev hur stora delar av denna under 80-talet i Venezuela sjönk ner i fattigdom, och därmed började identifiera sig med de fattiga och de revolutionära idéer som rörde sig i folkdjupet. Samtidigt menar Belandria att de har en instabil position, och rör sig mellan överklassen och ”folket” i bemärkelsen arbetare, fattiga, bönder osv.

Vidare tog hon upp de fascistiska delarna av överklassen, och deras försök att bekämpa revolutionen. Belandria menade att dessa kan få hållas, då de när folket börjar överta makten och en revolution pågår ”blir som dinosaurier”, museiföremål som inte kan få fotfäste i bredare folklager.

Det kan tilläggas att de krafter som utgör den största faran för den bolivarianska revolutionen är de som inom staten försöker avleda pengar till sina egna fickor, som tar politiska poster för att tjäna pengar och inifrån rörelsen försöker hålla tillbaka folk och så tvivel hos vanligt folk om deras förmåga att driva samhället. Det enda svaret på den utmaningen mot revolutionen måste vara en massiv mobilisering av arbetare och fattiga i skapandet av lokalsamhällesråden, arbetarråden och det nya socialistiska partiet PSUV, som redan mer än 2 miljoner människor har anmält sitt intresse av att bli medlemmar i. I den kampen ger Hands off Venezuela ett beslutsamt stöd till det venezolanska folket.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: