Hands off Venezuela Sverige

Besök från Revolutionens Venezuela – rapport från möte med Gema Belandria

Posted on: maj 30, 2007

gbgmote.jpg

Gema Belandria uttryckte klart att revolution avancerar och att ”vi kommer inte be om lov att avskaffa den gamla staten, vår revolution är fredlig så länge som våra fiender tillåter det”.

Under några dagar i maj så hade Sverige besök av Gema Belandria (tack vare Venezuelanätverket Resolver), rådgivare till Venezuelas regering. Gema kom till Göteborg 16:e maj för att tala på ett möte på arrangerat av Hands off Venezuela (tillsammans med Vänsterpartiet, ABF, Ung Vänster och Resolver). C:a 60 personer deltog på mötet. Under dagen hade jag förmånen att träffa Gema.

gemalite.jpg

Det jag slogs av när jag läst en text (som skickats ut innan besöket) och lyssnat på hennes föredrag är att vi är överens om nödvändigheten av revolutionens socialistiska karaktär och att det innebär krossandet av den borgerliga staten och ersättandet med en socialistisk stat. Det är ett exempel på hur avancerad revolutionen i Venezuela är att det finns ett stöd för marxistiska idéer på regeringsnivå. En av anledningarna till detta är de erfarenheter man dragit av det motstånd man stöter på från den borgerliga staten som byggts upp för att förtrycka massorna.

Lösningen i Venezuela har varit att gå utanför den existerande staten genom olika Missiones, Ley habilitante (Chavez kan stifta lagar genom dekret). Vad som händer nu är att det växer fram en rådsliknande struktur, loksamhällesråd ”consejos comunales” som har möjlighet att ersätta den borgerliga staten.

Än så länge har det bildats 13 000 råd, men bara hälften fungerar. Råden har olika storlek, i städer består de av mellan 200-400 familjer, på landsbygden är de mindre. Råden bildas genom att alla i ett bostadsområde uppmanas delta på ett grundande möte för att välja en styrelse. Syftet är att komma bort från en representativ demokrati och få en deltagande demokrati. De valda representanterna kan återkallas och bytas ut av de som valt dem.

Gema berättade en del om hur man i Venezuela planerar för att beväpna folket. Bl.a. har armén vapenträning av de mer politiskt medvetna aktivisterna i revolutionen. Man planerar också att omorganisera polisväsendet. Gema tog upp exempel på hur rättsväsendet till stor del står på kontrarevolutionens sida, kuppmakarna från 2002 blev frikända av högsta domstolen, åklagaren som försökte utreda kuppen mördades med en bomb, och man har inte hittat någon skyldig.

På frågan vad man kommer göra åt det pågående sabotage mot matproduktionen sa Gema, att de företag som inte fullgör sin samhälliga plikt kommer att konfiskeras. Hur och när vet vi inte, det finns ingen handbok för revolutionen.

Ett exempel på det intryck som Hands off Venezuela gjort i Venezuela, var att Gema kände till kampanjen tack vare att vi tagit ställning för arbetarna vid Sanitarios Maracay som ockuperat sin fabrik och för att det angripits av guvernören Didalco Bolivar (som på pappret stödjer Chavez och är ledare för partiet PODEMOS som stött Chavez). Gema förklarade att det är tydligt Didalco Bolivar står på kontrarevolutionens sida.

Jag ställde en fråga om det nya partiet PSUV. Gema förklara att de partier som ställer sig utanför det nya partiet har ingen framtid, de är ”döda”. PSUV:s uppkomst är ett resultat av de gamla partiernas misslyckande, de har en helt stalinistisk struktur, sa Gema. ”Bland annat så pratar Venezuelas kommunistiska parti om att de har funnits i 75 år (som en anledning till att de inte vill ansluta sig till PSUV), vi säger att ni är för gamla men vi är unga.”

Under dagen besökte vi Vänsterpartiet och Ung Vänsters expedition i Göteborg. Där kom frågor om synen på kvinnans roll i revolution och feminism. Gema var väldigt tydlig med att hon inte var feminist utan menade att klasskampen är viktigare. ”Mannen är inte kvinnans fiende” menade Gema.

Kampen för kvinnors rättigheter är kopplade till kampen mot kapitalismen. Revolution har haft stor betydelse för kvinnors rättigheter exempelvis är de flesta aktivister kvinnor, olika ledande poster innehas av kvinnor. Den nya grundlagen erkänner kvinnors rättigheter. Fortfarande är abort rätten kraftigt begränsad till fall av våldtäkt och hot mot kvinnans liv. Men det är debatterad fråga som förhoppningsvis kommer att ändras när man ska ändra i grundlagen.

Avslutningsvis så ville Gema säga att genom hennes resa runt i Europa så utbyter hon ideer och tillsammans med de hon träffar utvecklas hoppet för en bättre värld. Även om Gema ofta använder det nya nya slagordet i Venezuela ”Fosterland – Socialism eller Döden!” så är hon en tydlig internationalist.

Martin Lööf

Handsoff Venezuela Göteborg

Foton: Felicia Augustsson

Tack till Göran Wolke från Socialdemokraterna som hjälpte till med tolkningen

Tack till Loreto Labbé-Vereco från Venezuelagruppen som än en gång hjälpte till med tolkningen.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: