Hands off Venezuela Sverige

Brev till P3:s ”Starkt material”

Posted on: maj 31, 2007

”Vill du se hur vår hemsida ser ut innan Chavez stänger ner den också så gå in på…” så avslutades ett inslag om Venezuela i P3 idag. Egil Karlow svarar i ett brev till kanalen:

I P3:s humorprogram Starkt material har man under en längre tid kunna följa reportrarnas försök att få göra en intervju med Hugo Chavez. Även om de kanske inte alltid varit så sakliga i vissa påståenden så har det i alla fall varit roligt att lyssna på. Men i dag efter den senast tidens skriverier sändes ett inslag som bara var fullständigt förljuget. Här nedan följer ett brev till redaktionen med mina redaktioner:

Hej!

Jag skulle vilja, som det står på er hemsida, rapportera in något anmärkningsvärt i nyhetsrapporteringen:

I “Starkt material” i dag talades det om den kontroversiella Hugo Chavez som hade lagt ner en tv-kanal och det framställdes som att han mer eller mindre var diktator.

Chavez valdes i december med 63 procent av rösterna. Varken internationella observatörer, FN, EU, USA eller oppositionen i landet hävdar att valet inte gick rätt till.

Det stöd som Chavez har är alltså otroligt stort jämfört med alla andra länder i världen. Chavez borde alltså rimligen kallas den minst kontroversiella stadschefen i världen. Visst finns det dom som inte stödjer honom och de som protesterar men så är ju fallet över allt. Så visst, kalla honom kontroversiell men då borde ni alltid sätta det epitetet framför alla ni talar om i programmet. “Den kontroversielle Reinfeldt”, “den kontroversielle Anders Fogh Rasmussen”, ”den kontroversielle Bush” osv.

Ni hävdar att Chavez lagt ner en TV-kanal. Detta är helt enkelt inte sant. Vad man gjort är att inte förnya en licens för marksändningarna för kanalen efter som den brutit mot lagarna (ägarna försökte bland annat, tillsammans med militären, genomföra diktatur i landet 2002).. Kanalen kan fortsätta sända så mycket den vill via satellit eller kabel.

Men visst, jag kan ändå hålla med om att Chavez är kontroversiell i det avseende att hans satsningar på att ge makt och resurser till folkflertalet har upprört penningstarka grupper. Det handlar om människor som har resurserna att göra sin röst hörd internationell och nå ut genom de stora internationella mediebolagen. Men ni måste väl ha så mycket koll när ni gör era program att ni inte okritiskt vidarebefordrar saker som inte är sanna.

Tack för ett i övrigt bra program!

Egil Karlow

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: