Hands off Venezuela Sverige

Tack för solidariteten!

Posted on: maj 31, 2007

Man kan konstatera en sak – när det blåser hårt inser man vilka man kan lita på. När USA försökte utmåla FNL som Kinalakejer, när högern hetsade mot Allenderegeringens ”steg mot kommunism”, och när nu Venezuela angrips från alla håll i media har det alltid funnits folk som stått upp, rakryggade. Den debattartikel som vi i Hands off Venezuela tog initiativ till i förra veckan har väckt mycket reaktioner trots att den refuserats av en rad tidningar.

Det är uppenbart att det finns mycket ärlig okunskap hos folk, t.ex. tror många att tv-kanalen RCTV blivit nedstängd av Venezuelas regering. Så är inte fallet – RCTV har lyfts ur marknätet (som i Sverige ”bara” varit öppet för SVT1, SVT2 och TV4 i många år), men får fortsätta sända via kabel (som TV3, Kanal 5 osv). Ännu har inte RCTV ansökt om att sända via kabel, men Mario Seijas, ordförande för samarbetsorganisationen för Venezuelas kabelföretag, sa igår att en sådan förhandling skulle gå snabbt och problemfritt.

Chiles president Michelle Bachelet – som själv utsattes för tortyr efter en liknande kupp i Chile 1973 som den RCTV stödde i Venezuela – sa idag att fallet RCTV inte handlar om yttrandefrihet, utan om ett legitimt beslut av en suverän regering att inte uppdatera en koncession att sända via marknätet. Det är också djupt felaktigt att beskriva situationen i Venezuela som en där enbart Chávez åsikter hörs numera. Var och en som någon gång slagit på en TV-apparat, eller läst en venezolansk tidning vet att det finns en uppsjö av medier i Venezuela som kritiserar regeringen stenhårt. Venezuela har tiotals privata, Chávezfientliga tv-stationer, liksom det finns hundratals privata radiostationer. Man kan t.ex. kolla in venezolanska dagstidningen El Universals engelskspråkiga hemsida och bedöma huruvida de verkar skrämda till tystnad: http://english.eluniversal.com.

Vi vill tacka alla som under veckan försvarat Venezuelas beslut att inte förnya marksändningstillståndet för RCTV, som stödde en kupp som hade kunnat störta Venezuela ner i samma helvete som drabbade det chilenska folket 1973. I enlighet med arbetarrörelsens bästa internationalistiska traditioner – som tidigare varit så starka i Sverige med försvar av Vietnam, Chile, Nicaragua osv – fortsätter Hands off Venezuela kampen till stöd för den bolivarianska revolutionen. Nedan följer en rad artiklar till försvar av Chávez beslut om RCTV:

Dagens Chavez – Stor fest i Caracas

Erik Svensson – Venezuela och RCTV, Orwellskt nyspråk…

Ali Esbati – Bisarr utnötningsrapportering

Mat och politik – Smörja i kulturnyheterna

Nisse Sandqvist – Om RCTV, yttrandefrihet och TVes

Anders Svensson – Lögner om Venezuela i media

Heloises klagan – Venezuela och RCTV

Erik Svensson – Regeringen i Sverige släcker ner TV1 och TV2?

Kropp, själ och samhälle – Chavez och televisionen

Vi uppmanar alla som skriver artiklar i solidaritet med Venezuela att skicka de till oss på info@handsoffvenezuela.se för publicering på hemsidan. Tillsammans är vi starka!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: