Hands off Venezuela Sverige

Solidaritetsupprop sprids i arbetarrörelsen

Posted on: juni 20, 2007

Genom ett upprop manar Kommunal Stockholm sektion 28 till stöd för den venezolanska revolutionen.


13 juni var Pelle och Peter från SSU Facken inbjudna till Kommunal Stockholms sektion 28:s medlemsmöte för att berätta om Venezuela och Hands off Venezuela kampanjen. De förslog mötet att ta ett uttalande till stöd för revolutionen i Venezuela vilket de också enhälligt gjorde. Detta upprop innebär också en uppmaning till en konferens i arbetarrörelsen där solidaritetsarbetet med landet diskuteras.

Uppropet kommer att spridas vidare i arbetarrörelsen i hela landet. Vi uppmanar alla som stödjer utvecklingen i Venezuela att ta upp uppropet i fackklubbar, SSU kommuner, UV-klubbar, S-föreningar och Vänsterpartiföreningar med mera. Skicka info om stöd till info@handsoffvenezuela.se. Vi kommer kintinuerligt att uppdatera stöd under rubriken upprop. Här följer uppropet:

Hands off Venezuela

I Latinamerika sprider sig en revolution mot nyliberalismens härjningar. I centrum står Venezuela. Det som händer där går på tvärs med den nedskärningspolitik som politiker, ekonomer och förståsigpåare år ut och år in beskrivit som nödvändigt. I detta fattiga land omfördelas rikedomar och makt. Det byggs bra bostäder med vatten och avlopp till vanligt folk, analfabetismen har utrotats, fattiga ges tillgång till gratis sjukvård och jord delas ut till jordbrukskooperativ.

En bred diskussion om hur ett socialistiskt samhälle ska byggas pågår. Den gamla statsapparaten ersätts av nya strukturer som folket själva bygger upp och kontrollerar. Kapitalets makt bryts genom förstatliganden och genom att arbetarna på arbetsplatserna tar över kontrollen.

Ett privilegierat skikt – storföretagens ägare och höga statstjänstemän – bjuder våldsamt motstånd mot förändringarna. 2002 utfördes med stöd från USA ett försök till militärkupp och därpå en storlockout. Detta fortgår i en hetskampanj i internationell media och olika former av våld och ekonomiskt sabotage. Men venezolanerna visar att när folket är på fötterna reduceras cheferna och kuppmakarna till åskådarplatsen.

Utvecklingen i Venezuela är intimt förknippad med arbetarrörelsens framtid i hela världen. Revolutionen i Venezuela sprider hopp – den visar att en annan värld är möjlig. För att försvara den behövs den internationella arbetarrörelsens solidaritet.

Därför vill vi med detta upprop:

– Visa vår solidaritet med revolutionen i Venezuela

– Säga nej till USA:s och andra internationella krafters attacker mot folket i Venezuela.

– Ge vårt stöd till Venezuelas fackliga centralorganisation UNT.

– Uppmana till en konferens där arbetarrörelsens solidaritetsarbete med Venezuela utvecklas.

Kommunal Stockholm sektion 28

Andra bloggar om: , , ,

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: