Hands off Venezuela Sverige

Venezueladiskussion på SSU-läger

Posted on: juli 15, 2007

vadtorp.jpg

Vi var två personer från Hands off Venezuela som var inbjudna till SSU Gävleborgs Vadtorpsvecka.


Vadtorp, SSU distriktets gård, ligger vackert nere vid havet. Under veckan varvades politik med föredrag och studiecirklar med pyssel och umgänge. I fredags höll vi från Hands off Venezuela föredrag. Vi visade film och berättade utifrån frågeställningen ”Varför är det viktigt för oss som är aktiva i arbetarrörelsen att intressera oss för vad som händer i Venezuela?”.

Under frågestunden och diskussionen som följde kom bland annat frågan upp om vad som gör att Venezuela kan gå en annan väg än den som ”kommunist”diktaturerna tidigare tagit. En avgörande skillnad mot tidigare är att efter Sovjetunionens kollaps existerar inte systemet som ett alternativ. Tidigare hade sovjetbyråkratin en auktoritet så att den vid uppror i tredjevärlden ofta kunde föra in kampen på en väg som passade deras intressen som världsmakt. I Latinamerika har det ofta varit gerillor som blivit en ersättning för folkets egen aktivitet. I Venezuela är miljonernas aktivitet hela tiden drivkraften och den har hittills inte mattats. Det finns inte en tillräckligt stark byråkrati varken i fackföreningarna eller i vänsterpartierna som kan tämja kraften för att göra sig till ett revolutionens substitut.

vadtorp21.jpg

Efter föredraget sålde vi böcker, filmer och samlade in pengar till FRETECO.

Under veckan deltog också de båda kandidaterna till ordförandeskapet i SSU Laila Naraghi och Jytte Guteland. De fick presentera sig och sin syn på SSU och Socialdemokratin.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: