Hands off Venezuela Sverige

Direktdemokratin skrivs in i Venezuelas konstitution

Posted on: augusti 27, 2007

Under det senaste året har massorganiseringen underifrån i Venezuela accelererat. De alternativa medierna har växt och integrerats alltmer med de organiserade lokalsamhällena, det nya socialistiska partiet (PSUV) har de senaste veckorna varje lördag haft möten där i snitt 1,5 miljoner har deltagit per tillfälle. Dessutom pågår uppbyggnaden av tiotusentals lokalsamhälles-, arbetar-, bonde- och studentråd.

Enligt förslag från Hugo Chávez kommer dessa institutioner ges makt och uppmuntras i sin kamp genom de förändringar av konstitutionen, som innan årets slut kommer underställas folkomröstning. I förslaget till konstitutionsreformer finns också bl.a. sextimmarsdag och full inkludering av arbetande i informella sektorn i socialförsäkringssystemen. Förslaget kommer den närmaste tiden spridas till 5,4 miljoner hushåll av tusentals organisatörer av det nya partiet, varpå diskussionsforum kommer upprättas underifrån runtom i hela landet. Forumen kommer att samordnas lokalt och regionalt, för att slutligen sammankalla till en ”Nationell folkmaktsförsamling” som kommer diskutera förslaget och därpå framföra sina åsikter till nationalförsamlingen.

Efter denna process, där miljoner venezolaner kommer delta aktivt i sina lokalsamhällen, kommer det slutgiltiga förslaget till konstitution gå till folkomröstning. Om det venezolanska folket röstar ja kommer konstitutionens färg ändras från blå till röd, och ordet ”socialism” nämnas på ett flertal ställen i konstitutionen.

Erik Andersson

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: