Hands off Venezuela Sverige

Revolutionen är här! Sverigepremiär av No Volveran – the Venezuelan revolution right now

Posted on: september 6, 2007

PSUV mötePSUV

Onsdagen den 5:e september samlades över 40 personer i Göteborg för att se Sverigepremiären av filmen ”No Volverán – the Venezuelan revolution right now”. Mötet arrangerades av Hands off Venezuela tillsammans med Vänsterpartiet i Göteborg, Ung Vänster Centrum/Östra, Ung Vänster Angered mfl.

Ylva Vinberg, ordförande för Ung Vänster Angered hälsade alla välkomna och introducerade kampanjen.

Filmen är gjord av två aktivister från den brittiska Hands off Venezuela kampanjen, Melanie Mac Donald och Will Roche. Syftet är att göra en film om vad som händer just nu i revolutionen. En kort bakgrund till händelserna ges men sen är fokus på att förklara vad som händer just för att visa hur revolutionen avancerar. Olika aktivister intervjuas och bidrar med sina erfarenheter och synpunkter. Speciellt fokus läggs på kampen för arbetarkontroll där vi får följa arbetarna vid keramikfabriken Sanitarios Maracay. Ägaren där var inte intresserad av att driva sin fabrik längre i ett revolutionärt Venezuela. Hellre än att förbättra arbetarnas villkor så ville han lägga ner hela fabriken. Istället för att ge efter för denna utpressning beslöt arbetarna att ockupera fabriken och fortsätta driva den under arbetarkontroll.

Filmen följer också den internationella Hands off Venezuela-delegation som var i Venezuela i samband med presidentvalet 2006. De är ute och övervakar valet som inofficiella valobservatörer. Sara Persson från Hands off Venezuela Skåne intervjuas i filmen och berättar om hur i de flesta valkretsar rådde en fest-stämning medan i de rika områden som stödjer högern var det som på en begravning.

De som kom till filmvisningen var främst ungdomar, vilket visar att Venezuela är något som inspirerar och lockar här i Sverige. Både före och efter mötet fanns ett intresse för material om Venezuela och ett antal personer anmälde sitt intresse för att delta i kampanjen.

Ett viktigt tillägg till filmen som visar hur skör utvecklingen är att arbetarna på Sanitarios Maracay nu verkar ha blivit besegrade.

I en revolution ställs människor inför stor press, alla klarar inte av att offra allt för kampen. Det är tyvärr vad som har hänt med Humberto Lopez, den radikale fackliga ledaren som i filmen företräder arbetarna vid Sanitarios Maracay. Den 22:a augusti visade det sig att han har gått över till arbetsgivarens sida. Tillsammans med de arbetare och tjänstemän på fabriken som motsatte sig ockupationen och arbetarkontrollen lyckades han genomföra en planerad kupp i samförstånd med den tidigare ägaren och byråkrater från arbetsmarknadsministeriet. På ett möte avsattes den gamla ledningen för arbetarkontrollen och en ny ledning valdes, men där är arbetarna i minoritet mot arbetsgivaren och arbetsmarknadsministeriet.

De arbetare som motsatte sig det här har tvingats lämna fabriken och förbereder sig nu för hur de ska fortsätta kampen. En av de avskedade arbetarna, Luis Alvarado, sa följande: ”Vi sänkte garden och blev för flexibla. Men vi gjorde allt för att fortsätta med arbetarkontrollen och visa för Venezuela och världen att arbetarna kan kontrollera företagen. Vi kan i praktiken styra världen. Det är vi som skapar värde. Det är vi som sliter ner våra kroppar för en värdelös lön. Nu hade vi chansen och vi har den fortfarande för ett hyggligt liv, för att våra familjer ska kunna leva värdigt och allt det kommer att ske”.

Det sista är inte sagt i den här kampen.

Martin Lööf

Hands off Venezuela Göteborg

Nästa möte för Handsoff Venezuela i Göteborg äger rum onsdagen 12 september kl 19:00.

Samling utanför Viktoriahuset, Linnégatan 21

Det politiska temat blir att följa upp filmen, vad som har hänt sedan dess i Venezuela.

Vi kommer även att diskutera och planera vårt arbete i Göteborg under hösten.

Mer material kommer att komma om Sanitarios Maracay!

Se vidare : Arbetarkontrollen attackerad vid Sanitarios Maracay (på engelska)

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: