Hands off Venezuela Sverige

Venezuelakväll drog 40 deltagare

Posted on: september 22, 2007

film.jpg

Ungefär 40 personer samlades i fredags för en studiekväll om Venezuela på ABF-huset i centrala Stockholm. Kvällen arrangerades av Ung Vänster Storstockholm, Hands off Venezuela och ABF – och publiken var mycket varierad, från yngre vänsteraktiva till nyfikna och äldre kamrater. Efter ett inledande föredrag av Egil Karlow från Hands off Venezuela, som gav en introduktion till den revolutionära processen, visades för första gången i Stockholm dokumentärfilmen “No volverán”, inspelad i Venezuela vid årsskiftet.

Föredraget fokuserade mycket på den avgörande roll som folket i Venezuela spelat för att försvara och utveckla revolutionen. Mot de står mäktiga krafter – såsom de stora mediemiljardärerna, storföretagsägarna och de korrupta statstjänstemännen. Genom konstitutionsförändringarna, föreslagna av president Chávez (som ska underställas folkomröstning), kommer dessa krafter utmanas alltmer av folket som börjar ta mer och mer makt genom organisering underifrån.

Eva Björklund, taleskvinna i internationella frågor för Vänsterpartiet, höll efter filmvisningen ett föredrag på temat “Kampen mot nyliberalismen och IMF i Latinamerika”. Effekterna av “fri”handelspolitiken i Mexiko belystes: numera går en överväldigande majoritet av landets export till USA, och man importerar i hög grad varor från USA som man tidigare producerade i stora mängder. Samtidigt som amerikanska företag öppnat fabriker med svältlöner i Mexiko, har 6 miljoner lantarbetare blivit av med jobbet.

Erfarenheten från Mexiko blev en källa till motstånd mot USA:s “fri”handelsavtal ALCA, som de försökte pressa på Latinamerika – ett avtal som begravdes förra året vid ett toppmöte i Argentina. Istället har ett alternativ växt fram – handelssamarbetet ALBA (Bolivarianska alternativet för Amerika), som startades av Kuba och Venezuela, och nu dessutom omfattar Bolivia och Nicaragua. ALBA bygger till skillnad från ALCA på solidaritet och ömsesidigt samarbete, och har bl.a. en stark fokus på att inom de närmaste åren ge alla ländernas invånare tillgång till rent vatten, samtidigt som man kämpar för att utrota analfabetismen (vilket redan uppnåtts i Kuba och Venezuela).

Eva Björklund berättade också om hur IMF (Internationella Valutafonden) på några få år tappat sitt grepp över Latinamerika. Efter att länge ha kunnat ställa detaljerade krav på nedskärningar av välfärden har de nu passerats till åskådarplatsen, när alltfler folk på kontinenten bygger upp en gemensam välfärd.

Kvällen avslutades med en kort presentation av Hands off Venezuela-kampanjen och vad vi planerar att göra framöver. Närmast kommer vi satsa på att visa “No volverán” på Socialistiskt Forum, sprida vårt upprop i arbetarrörelsen, och hålla en nationell träff i Göteborg den 10:e november.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: