Hands off Venezuela Sverige

Brittiska Metall bekräftar stöd till Venezuela och går med i HoV!

Posted on: september 24, 2007

Måndagen var en ”röd” dag för Hands Off Venezuela. Amicus/Unite, den näst största facköreningen i Storbritannien, röstade praktiskt taget enhälligt för att gå med i HOV-kampanjen. Detta representerar ett stort framsteg för kampanjen på fackföreningsområdet. Motionen (173) fördes fram av Sherell Martin från förbundets nordvästra region. Sherell talade om den venezolanska revolutionens storartade framsteg och prisade Hands Off Venezuelas arbete, i synnerhet dess solidaritet med arbetarna på Sanitarios Maracay. Sherell avslutade sitt tal med att uppmana delegaterna att stödja båda resolutionerna (173 och 174) som välkomnar den venezolanska revolutionen och yrkade på att förbundet skulle ansluta sig till HOV.

Espe Espigares understödde motionen och framförde också motion 174. Espe yrkade också stöd för båda motionerna och förklarade att den venezolanska revolutionen gör framsteg genom det venezolanska folket, som tar sitt öde i sina egna händer. De har startat omstruktureringen av samhället enligt socialistiska linjer. Hon förklarade också att det venezolanska folket har stått upp mot USA, genom att säga åt dem att ”vi vill inte vara er bakgård längre, ni får inte suga ut våra naturresurser längre”.

Espe förklarade att sedan 2005 års konferens, då 97% av delegaterna röstade för att stödja Hands Off Venezuela, så har flera grenar av Amicus inbjudit kampanjtalare och har gått med i HOV, inklusive nordvästregionen, förbundets största region. Konferensen applåderade med värme detta solidaritetsarbete.

Av skäl som är bäst kända för NEC(Labourpartiets styrelse), så rekommenderade de att man motsätter sig resolution 173. Detta hänger samman med idén att förbundet nu var anslutet till det venezolanska informationscentrat och att därför en anslutning till HOV skulle ”förvirra” saker och ting. Detta argument höll inte, eftersom andra förbund var anslutna till båda föreningarna, och detta störde inte deras solidaritetsarbete.

Därefter ombads Sherell att svara. Hon förklarade kortfattat att det inte fanns någon motsättning med att stödja båda motionerna, 173 och 174, och tackade konferensen för dess varma stöd.

Omröstning företogs sedan om båda resolutionerna, vilka båda godkändes nästan enhälligt, med bara två röster emot.

Beslutet att gå med i HOV är ett massivt steg framåt för kampanjen. Efter beslutet av GMB (Storbritanniens näst största centralorganisation) att gå med i kampanjen, tillsammans med stödet från brittiska kommunalarbetarfacket och transportfacket, innebär det att kampanjen Hands Off Venezuela nu har stöd från
de fyra största fackföreningarna i Storbritannien, som består av omkring fyra miljoner arbetare!

Text: Ben Peck och Pat McDonald

Översättning: Nils Rockberg

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: