Hands off Venezuela Sverige

Den ”galna” förändringen av tidszonen – Venezuela går tillbaka till den tidszon som gällde 1964

Posted on: september 27, 2007

Venezuelas beslut att förändra sin tidszon genom att vrida tillbaka den en halvtimme har lett till mängd kritik från den borgerliga media som har hånat idén. Man kan fråga sig varför en sådan liten förändring har fått sån hätsk respons.


Trots allt är det den tidszon som Venezuela hade fram till 1964 och många länder har förändringar av sin nationella tid för att få mer dagsljus utan att det leder till internationella rubriker. (till exempel Sverige, är det upprörande att vi har vintertid? Översättarens kommentar.)

Syftet med denna media kampanj är att framställa Venezuelas president Hugo Chavez som “galen”, vilket är en del av en större kampanj att internationellt isolera Venezuela. Orsaken är att Chavez genomför progressiva sociala förändringar som är direkt motsatta de globala företags och media-elitens intressen.

Som ministern för Vetenskap och Teknologi, Hector Navarro sa, i respons till kritiken, “i en del länder i nord och i syd: USA, Canada, och större delen av Europa så har man vinter och sommartid. Den här frågan borde inte vara dramatisk, syftet rättfärdigas av försöket att hitta sätt att förbättra livskvalitén för befolkningen.”

Förslaget som ursprungligen kommer från departementet för Vetenskap och teknologi, inbär att klockan ska vridas tillbaka en halvtimme från +4 Greenwich Mean time (GMT) till +4,5GMT, denna tidszon hade Venezuela fram till 31 december 1964. Först var det tänkt att förändringen skulle ske 17 september sen flyttades det fram till 24 september, men det kommer nu att bli den 31 december, för att det ska kunna ske i samförstånd med internationella organisationer som intern International Office of Weights and Measures.

Navarro förklara att vid midnatt 31 december eller morgonen därefter så kommer befolkningen att behöva vrida tillbaka klockan en halvtimme. Regeringen kommer att genomföra en informationskampanj och det kommer att det kommer att gratis gå att ringa för få besked om den exakta tiden.

Navarro förklara att skälet är att den nuvarande tidszonen går rakt genom Venezuela, och att den är anpassad till den östra delen av landet, detta innebär att skolbarn och arbetare i den västra delen måste gå upp före soluppgången.

Det är onaturligt att gå upp före soluppgången, menar Navarro. ”Alla levande varelser, från växter till mer avancerade djur och människor har en metabolism som är anpassad till solljuset. När människor som är anpassade till solljus tvingas börja sin dag i mörker, så störs deras naturliga system.” Att kunna gå upp i solljus kommer att göra Venezuelanerna mer effektiva i sina dagliga aktiviteter, hävdade ministern. Navarro förklara att lösningen på den här frågan är att vrida tillbaka klockan till 4,5+GMT istället för att ha två tidszoner.

Viceministern för vetenskap och teknologi, Luis Marcano förklara att förändringen av tiden är ett komplement till den föreslagna förändringen till grundlagen som kommer att prövas av en folkomröstning den 2 december. Marcano förklara att beslutet att förändra tidszonen kommer att kombineras med andra förändringar som att det kommer att vara olika tider för olika aktiviteter (när skolor startar, när folk börjar jobba när olika former av service är öppet) allt för att minska trafikkaoset i städerna.

Tillsammans med förslaget att minska arbetsdagen till 6 timmar kommer det att leda till en rationalisering och harmonisering av befolkningens aktiviteter, enligt Vice-ministern. I en undersökning som genomfördes av ett opionionsmätningsföretag som publicerades i tidningen El Universal (100 deltog) så tyckte en majoritet att förslaget var varken bra eller dåligt, 72% trodde inte att det skulle vara några fördelar eller nackdelar. Men 11% trodde att en fördel var att de i större grad skulle komma fram i tid till sina resmål.

Av Kiraz JanickeVenezuelanalysis.com

Översättning, viss bearbetning Martin Lööf 070927

1 Response till "Den ”galna” förändringen av tidszonen – Venezuela går tillbaka till den tidszon som gällde 1964"

[…] mot idag, då det är ljust när de flesta jobbar och mörkt när det flesta är lediga. Kan Hugo Chavez ändra tidzon kan väl […]

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: