Hands off Venezuela Sverige

Tio timmar till stöd för ALBA – Det bolivariska alternativet till nyliberalismen

Posted on: oktober 8, 2007

 alba.jpg

Hands Off Venezuela besökte den 6 oktober seminariedagen ”Tio timmar ALBA” som hölls på Kvarnby Folkhögskola i Malmö. Där hade vi bokbord där vi sålde böcker och filmer, samt hade många intressanta diskussioner med besökarna.

Temat för dagen var det nya Latinamerika och handelsavtalet ALBA (Alternativa Bolivariana para las Américas) som utmanat inte bara USA:s nyliberala handelspolitk, utan också IMF och Världsbanken som försatt flera Latinamerikanske länder i stora skulder . ALBA består i dagsläget Venezuela, Kuba, Bolivia och Nicaragua och Ecuador som obesrvatör med sikte på att gå med. Samarbeten bedrivs också med Argentina, Brasilien och Uruguay.

martin.jpg

ALBA är mycket mer än bara ett handlesavtal. Det är också ett samarbete och ett nätverk som bidrar till att länder i Latinamerika kan stötta varandra i de sektorer där de själva är starka men andra sårbara. Ett exempel på detta är kubanska läkare som hjälper till på sjukhusen. Ett annat är de kubanska stipendier till ungdomar som skickas till Kuba för att gå läkarutbildningar gratis, i utbyte mot att de praktiserar deras kunskaper i sina hemländer.

På samma sätt så samlas pengar i så kallade kompensationsfonder för att utrota analfabetismen i Bolivia och bygga upp industrin. Kort sagt så visar ALBA-samarbetet hur arbetares, kvinnors och fattigas rättigheter stärks genom att fattiga länder hjälps åt och stärker varandra. Överksottspengar och vinster används för att bygga upp svaga sektorer i solidaritet med andra länder. Något som USA och imperialismen inte lyckats göra trots mångmiljardvinster.

Under dagen hölls sexton föreläsningar och flera filmer visades som alla berörde ALBA, dess medlemsländer och det imperialistiska hotet. En viktig sak som diskuterades var också ALBA:s fokus på maktdelning och deltagande demokarti, något som just nu parkatiseras i Venezuela genom upprättandet av folkvalda råd i lokalsamhällena. Genom att ALBA uppmuntrar denna process kan ländernas suveränitet verkligen fungera på allvar, utan att underordna sig imperialistiska intressen.

Monika Roll

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: