Hands off Venezuela Sverige

Bolivia: ”hat och skamlösa lögner”

Posted on: oktober 12, 2007

Antonio Peredo Leigue är senator för Rörelsen för socialism (MAS) i den bolivianska kongressen. 2002 var han MAS-kandidat för vicepresident när Evo Morales blev tvåa. Här berättar han om sina farhågor inför en stundande högerkupp.


I sammanhang med deras konspiration ”to kill the Indian shit” finns rykten om en förberedd kupp som bara behöver en eller två förevändningar för att genomföras.

Insisterandet på en okontrollerad inflation kan inte utelämnas; de transnationella företagen säger välvilligt att de skall investera så fort den ekonomiska osäkerheten försvinner från landet.

Om man ser till verkligheten så märker man att inget av detta stämmer. Det finns inga förutsättningar att något av detta ska hända. I verklighet önskar de bara att dessa saker skall hända. Det handlar om deras av CIA älskade domino teori: det behövs bara att kasta omkull en bricka för att alla andra också ska ramla omkull.

Men i deras planer finns ett faktum som vi inte kan ignorera[i]: de upprepar lögner tills det blir en verklighet. Och det är ju så att om vi hör en lögn tillräckligt ofta lägger vi i slutet inte någon betydelse vid det och sen kan rykten spridas vidare utan att bli motsagda. Vi blir trötta på att dementera det som är fel och därför kan det fortsätta att spridas. Därför att det finns grupper som har ekonomiskt makt som tror på dessa rykten och vad värre är som bidrar till att de blir verkligt.

Mordplan

Att ett flygblad cirkulerar som uppmanar folk att döda presidenten Evo Morales är någonting vi såg redan för ett år sen. Detta kunde vara en simpel upprepning lika meningslös som de föregående. Här finns de inslag vi sett tidigare: fräcka förslag, man uppmanar till hat och skamlösa lögner. Bara en liten skillnad drar till sig vår uppmärksamhet: tusentals tryckta exemplar dök upp samtidigt och de har hamnad i olika mejl som skickats till poliser och militärbefäl. Det tycks tyda på att den här gången står mera på spel.

Om deras mål vore att mörda presidenten skulle de inte sprida det så vida omkring. De vill istället att säkerhetsåtgärder ökar så att man kan provocera fram starka reaktioner och möjligen ett offer.

Under sådana omständigheter kunde resten av planen aktiveras. Följderna? Det spelar ingen roll för dem. Huvudsaken är att återvinna sina privilegier.

Förberedelser för kuppen

En kupp – som den bolivianska historien har visat – skulle bara bli en till i statistiken. Ingen skulle bli skräckslagen om det skulle hända en gång till i det här landet med en historia av så många blodiga händelser.

Åtminstone är det detta som kuppmakarna tror eller försöker att tro. De vill inte ta med i beräkningen att det skulle bli en internationell reaktion som skulle fördöma dem. Men kanske är vi för optimistiska? Är vi riktigt säkert på att det skulle bli ett entydigt förkastandet från hela världen? Åtminstone i Latinamerika? Skulle några regeringar i grannländerna nöja sig med någon deklaration?

Även om vi är övertygade om att det skulle bli en reaktion från alla länder kan vi inte utesluta att det blir en kupp. Om det händer och icke önskvärda element skulle elimineras så kunde kuppmakarna sen visa sin ånger, be om förlåtelse och genomföra nyval. På det viset skulle allt bli lugn, demokratin skulle återinstalleras ”the Indian shit” skulle försvinna och de `mega banzerista´[ii] skulle återfå regeringsmakten.

Ingen skall vila på sina lagrar!

Inflation som pris

Men planen stannar inte där. Eftersom eliten hittills inte har plundrat den nationella skattkammaren så skulle de kunna göra det då. Skälet är redan klart: ”Evo Morales´ regering är ansvarig”. ”De har lämnat skattkammaren tom”.

Sen skulle vi se hur den ena efter den andra av de förändringar som genomförts skulle avskaffas. De sociala organisationerna skulle bli av med sina ledare. Det enkla receptet, ”förklara folk som terrorister” skulle användas för att döma de som opponera sig.

Skall vi fortsätta? Det skulle bli en lång berättelse men de som är intresserad kan gå och studera lite historia.

Vaken och vaksam

Det är inte onödigt att säga det här. Men man ska inte känna sig rädd eller uppgiven Syftet är att varna alla dem – befolkningens majoritet – som är engagerad i denna process av förändring.

Frågan om autonomin och om ändringen av regeringssäte är bara förevändningar för agitation inte för att tillfredsställa efterfrågan, reformer eller längtan. De försöker bara att upprätthålla ett spänt klimat för att skapa möjlighet för att deras onda planer ska växa.

Vi får inte tillåta att de ska genomdriva detta. Vi skall inte ramla i deras fällor. Det är viktigt att bevara lugnet. Ett vaksamt lugn.

av Antonio Peredo Leigue (Bolivia Rising den 17 september 2007-09-28)


[i] I den spanska versionen stavas `we can´ i versaler – ett spel med orden `podemos´ som betyder `vi kan´ och som samtidigt är akronymen för det största oppositionspartiet PODEMOS (Poder Democratico Social)

[ii] Syftar på General Hugo Banzer Suárez som ledde ett blodig kupp den 22 augusti 1971 mot den progressiva militärregeringen J.J. Torres. Banzer hade blev vid makten till 1978 och blev 1997 valt till president av Bolivia. Hans vicepresident var Jorge ”Tuto” Quiroga som idag är oppositionsledare.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: