Hands off Venezuela Sverige

Oppositionsvåld vid venezolanskt universitet – vad som verkligen hände

Posted on: november 11, 2007

Enligt ögonvittnesrapporter från Hands off Venezuela-medlemmar, bröt våldsamheter ut den 7:e november i Caracas när oppositionsstudenter kom tillbaka från en fredlig demonstration mot de föreslagna konstitutionsreformerna.

Uppenbarligen frustrerade av bristen på våld, begav sig en grupp bestående av ungefär 250 oppositionella studenter rakt till Venezuelas Centraluniversitets institution för socialarbete, som är ett starkt fäste för revolutionära studenter på universitetet.

Där kampanjade en grupp revolutionära studenter för en ja-röst i folkomröstning. De höll ett stormöte för studenter, lärare och annan personal på morgonen och höll på att sätta upp affischer och dela ut flygblad, när den angreps av oppositionsstudenter som omringade institutionen. Molotovcocktails och stenar slängdes, toaletterna förstördes, och dörren till studentcentret brändes ner, och omkring 150 människor blev instängda i byggnaden under flera timmar, medan de våldsamma oppositionsstudenterna försökte tvinga sig in i byggnaden för att lyncha dom.

Några av studenterna inuti byggnaden är nationellt kända bolivarianska studentledare (inklusive Andreina Taranzon som talade i debatten med oppositionsstudenterna i nationalförsamlingen i samband med RCTV-protesterna tidigare i år). De lyckades ringa till den statliga tv-kanalen och rapportera live om vad som hände. Polisen har inte tillåtelse att gå in på universitetsområden i Venezuela p.g.a. en lag om universitetsautonomi. Caracas borgmästare erbjöd möjligheten av att polisen skulle kunna gå in på universitetet för att kontrollera våldet och möjliggöra för folk i skolan att komma ut, men det erbjudandet avböjdes av rektorn, som stödjer oppositionen. Universitetsledningen är de ansvariga för säkerheten på sitt eget område och de gjorde ingenting för att förhindra att våldet eskalerade.

Våldsamma ppositionsstudenter

Oppositionsstudenter slänger molotovcocktails

Samtidigt var oppositionella tv-stationer fulla av rapporter om att maskerade Chávezsupportrar hade skjutit mot oppositionsstudenter, och att en person hade dödats (detta har sedan visat sig vara falskt, nio studenter skadade, de flesta efter att ha inhalerat rök från bränderna som startades av oppositionsstudenterna).Till slut tilläts brand- och räddningschefen att gå in i universitetet och förhandla fram en säker väg ut för de människor som stängts in i byggnaden av den våldsamma mobben av oppositionella studenter.

Internationell media har rapporterat om dessa sammandrabbningar som om ”beväpnad chavistiska pistolmän” hade skjutit mot fredliga oppositionsstudenter. En Hands off Venezuela-medlem var på plats i universitetet när våldsamheterna bröt ut. Han rapporterar att de beväpnade män som öppnade eld stoppade honom när han var på väg från UBV till det bolivarianska universitetet i närheten. Han uppger att de två beväpnade männen på motorcykel inte såg ut som studenter, utan mer troligt var kriminella inhyrda för tillfället, och att de skrek anti-Chávezslogans och skröt om att ha skjutit mot chavister.

Effekter av de ”fredliga” studenternas aktion

T.o.m. nyhetsbyråer rapporter nu att bolivarianska beväpnade män anlände till universitetet först efter att oppositionsstudenterna hade belägrat 150 människor inuti byggnaden, för att hjälpa de instängda att få fri lejd ut: ”Senare anlände beväpnade män på motorcyklar, som skrämde bort studenterna och stog i dörröppningen – en av de skjutandes med en pistol i luften – medan folk flydde ur byggnaden”. (The Guardian)

Det Hands off Venezuelas ögonvittnen rapporterar är att, ställda inför universitetsledningens passivitet, tog sig slutligen hundratals studenter, universitetsanställda och människor från näraliggande bostadsområden in i byggnaden för att hjälpa människorna därinne att fly från den våldsamma mobben utanför. Några av de bar vapen, vilket var fullt normalt med tanke på situationens extremt våldsamma natur. Bolivarianska studenter, lärare och övrig personal har nu hållit ett gemensamt möte på universitet och kallat till en demonstration mot fascistiska aggressioner, som kommer gå av stapeln på universitet den 15:e november.

Se videor från oppositionsstudenternas våldsamma attack här:

http://www.radiomundial.com.ve /yvke/noticia.php?990

9 november 2006, artikeln är skriven av Rodrigo Trompiz och Jorge Martin, båda Hands off Venezuela-aktivister. Översättning: Erik Andersson

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: