Hands off Venezuela Sverige

President Chávez vs. Kungen av Spanien: vem var ohövlig mot vem?

Posted on: november 14, 2007

Vi aktivister i Hands Off Venezuela har tyvärr tvingats lära oss en enkel tumregel: När vi tar del av de flesta nyheter som behandlar ämnet Venezuela, måste vi vrida dem 180 grader. Såvida det vi vill är att få reda på sanningen!

Ett typexempel är rapporteringen om ordväxlingen mellan Chávez och den spanske kungen Juan Carlos I på det sjuttonde ibero-amerikanska toppmötet i Chile, under vilket kungen uppmanade Chávez att ”hålla käften”.

En rubrik i London Metro meddelade att ”spansk kung gav ett klart besked till ’oförskämd’ venezuelan: ’Håll käften, Chávez’”.

AFP News säger: ”Väl hemkommen till Spanien, lovordades kung Juan Carlos under söndagen för att ha uppmanat Venezuelas president Hugo Chávez att ’bara ta och hålla käften’, strax innan han stormade ut från en ibero-amerikansk toppkonferens. Spaniens monark applåderades av spansk media för den ilskna uppläxning, som uttalades efter det att den venezuelanske ledaren kallat en före detta spansk premiärminister för ”fascist” och inlett en lång harang.”

En artikel i spanska tidningen El Mundo ger samma bild, men inkluderar även följande citat: ”Kungen har i alla spanjorers namn satt Chávez på plats”, och artikelförfattaren hävdar att monarkens tillrättavisning var ”något som borde ha sagts till honom (Chávez) redan för länge sedan.”

De flesta källor framställer Chávez som om han vore ett osäkrat verbalt skjutvapen som låter förolämpningar hagla, helt slumpvis. TIME skriver: ”Kungen fick nog av den venezuelanske uppviglaren när denne började gorma och vid upprepade tillfällen beskyllde den tidigare spanske premiärministern José Maria Aznar för att vara en ’fascist’.”

När Chávez beskrivs i sensationslysten media, används ofta termen ’populist’, för att antyda en brist på intellektualitet, eller för att måla upp bilden av en man som säger vad som helst bara för att behålla sin popularitet. Han beskrivs med en nedlåtande ton och inte sällan som en galning som ofta ’stjäl uppmärksamhet med långa, bombastiska och osammanhängande tal’.

Längden på hans tal är väl ingen tvistefråga, men med bruket av ordet ’osammanhängande’, antyds att de är substanslösa. Jag har personligen läst och hört många av Chávez oavkortade tal och skulle aldrig vilja beskriva dem som substanslösa. Det är faktiskt så, att man inte alls behöver anstränga sig särskilt mycket för att se att han förmedlar en mycket tydlig, konsekvent och framstegsvänlig politik – som är framröstad av det venezuelanska folket och syftar till att omvandla ett samhälle som huvudsakligen tjänar den rika minoritetens intressen, till ett samhälle som tjänar den stora fattiga majoritetens intressen. För att kunna göra det, försöker han på ett mycket tydligt vis lossa de traditionella koloniala bojor, som så länge kontrollerat Venezuelas resurser och ekonomi. Chavéz avsikt är att landet ska vinna en suveränitet. Han förstår att Venezuela inte skulle kunna göra det om det vore ett isolerat land.

Trots detta, ignoreras ofta hans konsekventa strävan av konventionell media.

Så, i vilken kontext utspelade sig incidenten mellan Chávez den spanske monarken?

En viktig punkt på årets ibero-amerikanska toppmöte var att hitta sätt att övervinna den ekonomiska och sociala ojämlikheten i Latinamerika En häftig ideologisk debatt uppstod. Imperialismen, de multinationella företagen och privatiseringspolitiken sades ha bidragit till allvarliga skador på Latinamerika. Särskilt hårt kritiserades spanska multinationella företag. De har genomfört något som kan beskrivas som en andra kolonisation av kontinenten, tagit över och plundrat företag – i synnerhet elleverantörer, oljebolag, banker och telekommunikationsföretag. Namn som Repsol, Union Fenosa, BBVA och Telefonica väcker raseri när de omnämns bland det latinamerikanska folket.

Evo Morales försvarade sin nationaliseringspolitik i Bolivia och menade att kontrollen av fundamentala resurser som vatten, gas och elektricitet inte kan ligga i privata företags händer. Daniel Ortega, Nicaraguas president, nämnde faktumet att den spanska ambassaden hade intagit en fientlig position mot honom och FSLN (Sandinista Front of National Liberation) i det senaste valet, trots valsegern.

Zapatero, Spaniens socialdemokratiske president, framhöll att spanska multinationella företags intressen bör försvaras. Han sa att det inte spelar någon roll huruvida grundläggande service är statligt eller privat ägd, samt att nationalisering inte är lösningen. Han tillade att utländsk inblandning inte ska betraktas som orsaken till Latinamerikas många problem.

När det var Chávez tur, besvarade han Zapateros uttalande med att den negativa betydelsen av utländskt ingripande i Latinamerika inte bör underskattas. Han sa, att i Chile mördades den demokratiskt valde presidenten Salvador Allende på grund av intressen hos amerikanska multinationella företag. Han påpekade även att under 2002 års kupp i Venezuela, hade de två inblandade ambassadörerna som välkomnat den kortlivade diktatorn Pedro Carmona, varit ambassadörer för Spanien och USA. Sedan attackerade Chávez Aznar, som var spansk premiärminister vid tiden för kuppen, och framhöll att denne inte hade någon rätt att kalla honom för diktator. Det var i detta samanhang som Chávez kallade Aznar för ”fascist”.

Noteras bör, att vid tidpunkten för statskuppen stödde Aznar en regim som inte alls hade valts på demokratisk väg. Den leddes av Carmona, som stängde ner Venezuelas statliga TV-station Channel 8. Mot sin vilja hölls dessutom Chávez instängd i fängelse, vilket var beordrat av Aznar. Han beordrade dessutom undertryckande och arrestering av de venezuelaner som protesterade mot kuppen. Totalt resulterade statskuppen i runt 20 döda och hundratals skadade.

Intressant är dessutom att notera att både Aznars far och farfar spelade stora roller i upprätthållandet av Francos diktatur. Som tonåring var Aznar aktiv medlem i en studentförening sim var en förgrening av Francos fascistparti.

Ett annat faktum som borde vara av stort intresse, är att kung Juan Carlos I år 1975 installerades av ingen mindre än – ja just det – Franco.

Trots det faktum att Chávez gjorde det mycket klart att han attackerade den förra spanska regeringsmakten och inte den nuvarande, kände sig Zapatero tydligen nödgad att försvara Aznar. Han sa att Aznar hade valts demokratiskt av det spanska folket och därför skulle respekteras. Chávez sköt då in att Aznar i så fall borde respektera Venezuela. Zapatero svarade: ”Självklart.”

Det var vid den här tidn som kungen på ett våldsamt vis kom in i debatten och sa ”porqué no te callas?’, vilket betyder ”varför kan du inte hålla käften?”. Han använde det mer lediga uttrycket ”tu” istället för det mer artiga och respektfulla ”usted”, som om han talade till en av sina betjänter.

Senare försvarade både Carlos Lage från Kuba och Daniel Ortega Chávez, och de gick till angrepp mot Aznar. Det var efter detta – medan Ortega attackerade det spanska multinationella elektricitetsföretaget Unión Fenosa – som kungen lämnade mötet.

Under en presskonferens efteråt, sa Chávez att ”vi har varit här i 500 år och vi tänker inte tiga… Kungen av Spanien är lika mycket av en symbol för staten som jag är eller som… Evo Morales är, med den skillnaden att jag har blivit vald tre gånger och att han (kungen) aldrig har blivit vald.”

Chávez fortsatte med att säga: ”Ers Majestät, vad du medveten om kuppen mot Venezuela? Kuppen mot den demokratiska och lagliga regeringen i Venezuela 2002? Det är väldigt svårt att föreställa sig att den spanske ambassadören skulle ha uppehållit sig i presidentens palats och samtidigt stödja kuppmakarna, utan Hans Majestäts tillåtelse.”

Så, med denna lite vidare kontext i åtanke, borde vi ställa oss frågan vem som förolämpade vem. Och varför ser vi denna mediala förkärlek till kungen av Spanien, mån tro?

För Er som förstår spanska, föreslås att Ni tar en titt på den video som länken nedan leder till. Det är en film som sammanfattar händelserna.

Aporrea

Av Melanie MacDonald och Jorge Martin

Tisdagen den 13 november 2007

Översättning av Linus Lindgren

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: