Hands off Venezuela Sverige

Studiecirkel om Venezuela

Posted on: november 15, 2007

framsidan.jpgDet som händer i Venezuela förtjänar att skärskådas, studeras och diskuteras. Därför har kampanjer Hands off Venezuela utvecklat studiecirkelmaterialet Revolutionen i Venezuela. Läs och fundera själv eller ta upp den och studera tillsammans där du är aktiv. Eller varför inte samla dina vänner till en ”Hands off Venezuela”-grupp.

Ladda ner materialet i PDF-format.

Eller läs texten här på sidan.

a

a

Arbetarkontroll på fabrikerna, elevinflytande på skolorna, nationalisering av företag och jord som inte används, avskaffandet av analfabetismen, utbyggd sjukvård, listan av resultat kan göras lång. Detta sker i Venezuela där en revolutionär process äger rum. Alla de som trodde att revolutioner var något som inte längre äger rum eller att det är oförenligt med folkligt inflytande kan se på exemplet i Venezuela.

Vår planet är sammanbunden till en värld. När nyliberalismen under 80-talen spreds över världen var detta en synnerligen global process. I Sverige avreglerades marknaden, arbetslösheten och klyftorna ökade. Detta ledde till ökat våld och rasism – Ny Demokrati kom in i riksdagen. I Venezuela skedde förändringar i samma riktning fast man gick längre där och det fick mer otäcka följder. När subventioner på basvaror försvann orsakade det svält. 1989 sköt militären skarpt mot de massor som protesterade mot politiken.

På samma sätt som kapitalismen är global måste bygget av en alternativ ordning vara internationell. Revolutionen i Venezuela sprider hopp och är ett exempel för människor i hela världen. Det som händer där angår oss, det kräver vårt stöd.

Men för de miljoner människor som tar strid i Venezuela och över Latinamerika räcker inte ett blint ensidigt stöd. Vad som behövs idag är en internationalism byggd på medvetenhet och solidaritet. Vi i väst är lika beroende av revolutionen i Venezuela för våra möjligheter att stoppa privatiseringar och förbättra arbetsmiljön som de i Venezuela är beroende av vårt stöd för att revolution där inte ska sluta som ett nytt Chile 1973.

Därför ser vi i Hands off Venezuela studier och diskussion kring det som händer i Venezuela som grundläggande för vänstern och arbetarrörelsen i dag. På den grunden kan vi bygga solidariteten och på den grunden kan vi forma mål och kampmetoder som fungerar på dagens värld.

Syftet med denna text är just att fördjupa kunskaperna kring vad som händer i Venezuela, förklara vad som ligger bakom och stimulera till diskussion. Häftet är upplagt för att kunna fungera som en studiecirkel med förslag till diskussionsfrågor efter varje kapitel. Läs och fundera själv eller ta upp den och studera tillsammans där du är aktiv. Eller varför inte samla dina vänner till en ”Hands off Venezuela”-grupp.

Hör gärna av dig med synpunkter på materialet eller om du vill engagera dig i kampanjen.

Egil Karlow

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: