Hands off Venezuela Sverige

Hands off Venezuela deltog på Vänsterpartiets 90 år firande

Posted on: november 18, 2007

 Vänsterpartiet 90 år, bokbord

Hands off Venezuela Göteborg deltog på Vänsterpartiets 90 års firande, ett parti som likt PSUV uppstod under en period av revolution och kamp. Även om det är en skillnad att i Venezuela så går man samman i ett parti. I Sverige så verkade partihögern för att splittra Socialdemokraterna vilket resulterade i Socialdemokraterna och Socialdemokratiska Vänsterpartiet.

Under dagen så togs det upp flera saker bla tillbakablick på internationell solidaritetsarbete, facklig kamp, kvinnokamp och vänsterns miljöpolitik. Bla så pratade Greta Segersson om det stora stöd som fanns i Sverige på 30-talet för Spanien. Den svenska arbetarrörelsen ville ge stöd till kampen mot fascismen och det samlades in stora summor pengar, över 5 miljoner. Eva Olofsson pratade om Vietnamrörelsen hur framförallt ungdomar deltog i att sälja Vietnambullentinen och samla in pengar till stöd för FNL. Hands off Venezuela fortsätter i den bästa av arbetarrörelsens traditioner genom att driva vår insamling till FRETECO (den revolutionära fronten för fabriksockupationer och arbetardemokrati). Även om vi än så länge bedriver vårt arbete i liten skala. Förutsättningarna för att de ska växa i omfattning kan ses i att insamlingen inte bara är emot fascism, imperialism eller för Venezuelas självbestämmande utan går till kampen för socialismen.

 På flera områden så kände jag att Venezuela skulle vara relevant att ta upp som exempel på hur man ska bedriva politik, hur man uppnår resultat och får människor engagerade. Därför var det roligt mot slutet när Vilmer Andersen tog upp hur Venezuela och andra länder i Latinamerika är banbrytande när det gäller miljövänlighet. Jag passade på att rekommendera den brittiska Hands off Venezuela tidningen där just finns en artikel om Venezuela gröna revolution. I artikeln tas det bland annat upp hur det Gröna partiet i Storbritannien är väldigt positiva till Venezuela och Chavez just för att man gör banbrytande insatser när det gäller miljövård. Vilken kontrast till svenska högermiljöpartister som Zaida Catalan som nyligen skrev ett oinsatt angrepp i Expressen. Vilmer Andersen tackade för tipset och köpte ett exemplar av tidningen. Totalt samlades det in 180 kronor till FRETECO och vi sålde material för 160 kronor.

 Text Martin Lööf

Göteborg

 Foto Robert Zackrisson

Vänersborg

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: