Hands off Venezuela Sverige

Bemöt mediakampanjen mot Venezuela

Posted on: november 23, 2007

flygblad.jpgAndra december hålls folkomröstning om ny konstitution i Venezuela. Denna händelse används av högern i Venezuela och internationellt till att samlas och attackera revolutionen. Högerns våld har redan fått omfattande proportioner och i internationell media svartmålas Venezuelas vänsterregering. På ”Hands off Venezulea”-kampanjens möte i Göteborg beslöt vi att nästa helg gå ut och bemöta denna svarmålningskampanj. Ett flygblad som bemöter påståendena i media och uppmanar till solidaritet har utformats. Vi uppmanar alla som stödjer revolutionen att ladda ner flygbladet som PDF, kopiera upp det och dela ut. Ta gärna bilder, skriv en rapport och skicka till hemsidan (info@handsoffvenezuela.se).

Flygbladet som PDF

Om du följer nyhetsrapporteringen i tidningar, i radio och TV känner du säkert igen något av följande påståenden om Venezuela och dess president: ”Chavez är diktator”, ”Chavez centraliserar makten”, ”i Venezuela tvingas media till självcensur”.

Mediakampanj bekämpar vänsterpolitik i Venezuela

Ändå har Chavez presidentskap och hans politik sedan 1998 bekräftats i tio val och folkomröstningar. Detta är val som har godkänts som demokratiska av internationella observatörer. ”Konstitutionen garanterar yttrande- och tryckfrihet. Förutom en statlig TV-kanal och några mindre tidningar domineras medierna av oppositionen. Mycket kraftig kritik mot regeringen och framför allt president Chavez är ofta förekommande i privat media” (Utrikesdepartementet: Mänskliga rättigheter i Venezuela 2006).

I själva verket speglar mediarapporteringen om Venezuela att personer med makt att göra sin röst hörd ogillar vänsterpolitiken i landet. Global media domineras av ett fåtal stora företag och enskilda journalister har lite utrymme att själv kolla fakta.

Vad som gör Venezuela särskilt brännande just nu är att venezolanerna 2 december röstar om en ny konstitution. Förslaget till förändring handlar bland annat om att genomföra 36-timmar arbetsvecka och att lagstadga människors rätt att direkt utöva makt genom stormöten i bostadsområden, byar och på arbetsplatser. I media har det hävdats att det är Chavez som ändrar konstitutionen men det är det alltså folket som gör. Det har också hävdats att förändringarna syftar till att göra Chavez till president på livstid. I själva verket innebär förändringarna att Chavez kan bli omvald precis som en svensk statsminister kan.

Venezuela har visst stora problem med sådant som fattigdom, korruption och polisvåld. Men det viktiga är att miljoner människor i Venezuela är på fötter och tar strid mot dessa problem. När samhällseliten 2002 med USA: s stöd genomförde en militärkupp återinrättade folket i en resning demokratin. Det farliga med smutskastningskampanjen i media är att sådana kupper i framtiden utan internationella protester kan komma att lyckas. Därför behövs Hands off Venezuela-kampanjen.

Engagera dig du med! Kontakta oss på info@handsoffvenezuela.se, eller gå in på hemsidan och kontakta en ”Hands off Venezuela”-grupp nära dig. Ladda ner vårt studiecirkelmaterial och lär dig mer tillsammans med dina kompisar. Starta upp en egen ”Hands off Venezuela”-grupp. Skicka in artiklar och rapporter från solidaritetsaktiviteter till hemsidan. Ta upp uppropet, på baksidan av flygbladet, i en fackklubb eller politisk förening där du är aktiv.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: