Hands off Venezuela Sverige

Kvinnor driver revolutionen framåt

Posted on: november 27, 2007

Kvinnor för en femte republik

Kvinnor är de fattigaste, de arbetar hårdast och de är mest hängivna till revolutionen. / Hugo Rafael Chavez Frias

Den revolutionära processen i Venezuela innebär ett stort steg framåt för landets kvinnor och för dess kamp för ekonomisk självständighet och sexuell frigörelse. I den revolutionära processen har miljontals människor lyft sig ur arbetslöshet, fattigdom och analfabetism. Kvinnorna, som länge har tillhört den fattigaste och mest outbildade gruppen har tjänat allra mest på den nya revolutionära välfärd som byggs upp underifrån.

I de nya Vuelvan Caras kooperativen är över 60 procent av de som deltar och styr kvinnor. Även om de flesta kvinnor väljer utbildningar och startar kooperativ inom traditionellt kvinnodominerade yrken finns det även många traditionellt mansdominerade yrken som har fått se en stark ökning av kvinnor. I ett land i förändring som Venezuela är det lättare att bryta med traditionella könsroller.

Venezuela är det första land i världen med en statlig kvinnobank. Banmujer, kvinnobanken, kom till den 8 mars 2001 till följd av ett presidentdekret. Syftet är att ändra den ojämnställda fördelningen av ägandet. Lån betalas ut till en ränta på 6 procent (en låg ränta med tanke på att inflationen år 2006 låg på över 15 procent) till grupper av kvinnor som startar demokratiskt ägda och styrda företag.

Kvinnobankens syfte är också att skapa organisering hos kvinnor. Målet är att bilda ett stort nationellt nätverk med alla de hundratusentals kvinnor som har tagit lån hos banken. Banken anordnar studiecirklar där man skapar medvetenhet om politiska och sexuella frågor. Frågorna som tas upp är väldigt radikala i ett land som traditionellt domineras av den katolska kyrkan och dess konservativa syn på abort och sexualitet.

För kvinnor i Venezuela har den bolivarianska revolutionen inneburit stora möjligheter till utbildning och arbete. Amalia Macia, samordnare för det nationella arbetet i kvinnobanken, och mångårig kvinnorättskämpe, berättar att många överklasshem nu har svårt att hitta kvinnor som vill jobba som pigor. De har inte tid, de är upptagna med att studera, säger Amalia och skrattar.

Abort är fortfarande förbjudet i Venezuela (precis som i hela Latinamerika med undantag för Kuba), och frågan är väldigt kontroversiell. Det nationella kvinnoinstitutet, ett statligt organ, kämpar dock aktivt tillsammans med kvinnorörelsen för en legalisering. Kvinnorörelsen har fått ett starkt genomslag för sina krav om sexuell undervisning och tillgång till preventivmedel. Rätten till familjeplanering och till sexuell undervisning har skrivits in i grundlagen från 1999. Stora steg har tagits mot kvinnors sexuella frigörelse.

Alla dessa förbättringar har kommit till stånd tack vare en aktiv kvinnorörelse som under revolutionen har fått ett större utrymme än någonsin tidigare i Venezuelas historia. Men förbättringarna bygger också på att kvinnorna utgör revolutionens mest trogna och till antal största grupp. När den inhemska borgarklassen tillsammans med USA i 2002 genomförde en statskupp mot den demokratiskt valda regeringen med Chavez i spetsen, utgjorde kvinnorna en majoritet av de som gick ut på gatorna för att kräva tillbaka sin president.

Mycket har förändrats för Venezuelas kvinnor men det finns en lång väg kvar till målet om ett jämställt samhälle. Kvinnorna utgör basen i revolutionen men det återstår nu att se om kvinnorna även lyckas kämpa till sig en jämn fördelning av positioner inom revolutionens ledning. Klart är dock att den utveckling som sker mot en demokrati som bygger på massornas aktiva deltagande gynnar kvinnors möjligheter att påverka samhällsutvecklingen.

Venezuelas bolivarianska revolution är inte endast en socialistisk och antiimperialistisk revolution, det är även en djupt feministisk revolution. Medan västvärldens rasistiska massmedier intensifierar sin lögnkampanj mot Venezuela fortsätter landets kvinnor att kämpa för värdighet.

Vår solidaritet med Venezuelas kvinnor grundar sig i insikten om att en förlust för revolutionen kommer att vrida tillbaka de feministiska segrar som Venezuelas kvinnor har kämpat till sig och försvåra kampen för kvinnorna i Latinamerika och över hela världen.

Catherine Holt

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: