Hands off Venezuela Sverige

CIA:s konspirationer mot demokratin i Venezuela – så ska Chavezregeringen störtas!

Posted on: november 28, 2007

26:e november 2007 visade Venezuelas regering i tv upp ett konfidentiellt ”memo”, skickat från USA:s ambassad till CIA, ett memo som på ett förkrossande sätt avslöjar USA:s underrättelseoperationer, och som kommer att påverka folkomröstningen nu på söndag.

Memot, skickat av ambassadstjänstemannen Michael Middleton Steere, var adresserat till Michael Hayden på CIA. Det hade titeln ”Avancera till den sista fasen av Operation Pincer” och ger uppdaterad information om aktiviteten hos en CIA-enhet, förkortad ”HUMINT”, som arbetar underjordiskt i Venezuela för att destabilisera folkomröstningen och koordinera det civil-militära störtande av den demokratiskt valda Chávezregeringen. I memot förutspås att ja-sidan kommer få 57% av rösterna, samtidigt som man dock räknar med ett valdeltagande på bara 40% (att jämföra med drygt 40% som röstade om konstitutionen 1999, HoV:s anmärkning).

Det hävdas i memot att man har en stark förmåga att attrahera tidigare Chavezstödjare bland ”socialdemokraterna” (PODEMOS) och den tidigare försvarsministern Baduel, vilket de hävdar bidragit till att sänka ”ja”-sidans stöd med 6 procentenheter. Samtidigt erkänner ambassadspersonalen att de har nått taket, och att de inte kan besegra reformerna genom folkomröstningen.

Memot rekommenderar sedan att Operation Pincer (OP) bör vidareutvecklas. OP involverar en tudelat strategi för att sabotera folkomröstningen, man planerar att vägra acceptera valresultatet, samtidigt som man uppmanar folk att rösta nej. Planen för valspurten inkluderar att publicera falska opinionsundersökningar, attackera valfunktionärer och att föra fram propaganda genom privat media där man anklagar regeringen för valfusk och samtidigt uppmanar folk att rösta nej. Att detta står i motsättning till varandra spelar ingen roll, betonar rapporten från ambassaden.

Rapporten tala rockså om inre splittringar bland de som är emot reformerna, inklusive flera avhopp från deras ”paraplygrupp”. Den huvudsakliga och mest farliga hotbilden mot demokratin som ambassaden tar upp i sitt memo pekar på framgångarna när det gäller att mobilisera studenter från de privata universiteten (med stöd av universitetsledningarna) för att attackera viktiga regeringsbyggnader såsom presidentpalatset, Högsta Domstolen och Nationella Valkommissionen. Ambassaden öser särskilt beröm över den ex-maoistiska gruppen ”Röda fanan” för dess våldsamma gatuvåldsaktiviteter. Ironiskt nog sluter små trotskistiska sekter* och deras fackföreningsaktivister upp i motståndet mot folkomröstningsförslagen. Medan ambassaden förklarar att de ogillar deras ”marxistiska retorik”, menar de att dessas motstånd passar väl in i deras strategi.

Slutmålet för OP är att erövra en territoriell eller institutionell bas med den besegrade minoritetens ”massiva stöd” inom 3-4 dagar efter valet, uppbackade av ett uppror bland oppositionella militärofficerare, framförallt inom Nationalgardet. Ambassadstjänstemannen erkänner dock att konspiratörerna i militären har stött på allvarliga problem, då viktiga spioner har upptäckts, vapengömmor har upplösts och ett antal kuppmakare står under strikt övervakning.

Förutom den amerikanska ambassadens djupgående inblandning, deltar Fedecamaras (Venezuelas ”Svenskt Näringsliv”) tillsammans med alla större privata tv- och radiokanaler samt dagstidningar i en skrämselpropagandakampanj. Matproducenter och återförsäljare har också skapat artificiell brist på flera baslivsmedel, och bidragit till storskalig kapitalflykt för att skapa kaos och en vinst åt ”nej”-sidan.

President Chavez går till mot-attack

I ett tal till nationalistiska företagare som stödjer konstitutionsreformerna, varnade Chavez Fedecamaras ordförande att om han fortsätter att hota med en kupp, kommer alla Fedecamaras-anslutna företag nationaliseras. Om man räkningar bort vänstersekterna, har den överväldigande majoriteten av organiserade arbetare, bönder, fattiga, anställda i informella sektorn och studenter i det offentliga utbildningssystemet mobiliserat och demonstrerat till stöd för konstitutionsreformerna.

Orsaken till den folkliga majoriteten för reformerna står att finna i några av de viktigaste reformförslagen: en artikel talar för expropriering av jord, vilket underlättar omfördelning till de jordlösa och småbönderna. Chavez har redan tilldelat 150.000 jordlösa 2 miljoner hektar jord. Ett annat förslag ger universell social välfärd för alla i den informella sektorn (gatuförsäljare, hemma-arbetande osv) vilka uppgår till 40% av arbetskraften. Arbetsveckan kommer att sänkas från 40 till 36 timmar, utan någon lönesänkning. Fri tillgång till hela utbildningssystemet kommer öppna större utbildningsmöjligheter för studenter från fattigare bakgrund. Reformer kommer också göra att regeringen kan förbipassera den nuvarande byråkratiska blockeringen av socialiseringen av de strategiska industrierna, och därigenom kommer man kunna anställa fler och sänka varukostnaderna. Viktigast av allt är dock att reformerna kommer öka makten och budgeten för lokalsamhällesråd, så att de kan lagstifta och investera i sina lokalsamhällen.

Väljarkåren som stödjer konstitutionsreformerna röstar för sina egna socio-ekonomiska och klassmässiga intressen; frågan om den ökade möjligheten att återvälja presidenten står inte högt på deras prioriteringslista: och detta är den fråga som högern har fokuserat på, när de beskrivit Chavez som en ”diktator” och folkomröstningen som en ”kupp”.

Oppositionen
Med ett stark ekonomiskt stöd från USA-ambassaden (8 miljoner dollar enbart för propaganda enligt ambassads-memot) och företagar-eliten och ”gratis tid” från högermedias sida, har högern organiserat en majoritet av övremedelklasstudenterna från de privata universiteten, uppbackade av den katolska kyrkans ledning, stora delar av de välbeställa medelklassområdena, delar av medelklassen inom handeln, fastighetsbranschen och finansmarknaden, och uppenbarligen sektorer av militären, speciellt befäl inom Nationalgardet. Medan högern har kontrollen över de större privata medierna, stödjer offentlig tv och radio konstitutionsreformerna. Medan högern har sitt stöd bland somliga generaler och inom nationalgardet, har Chavez stöd av fallskärmstrupperna, befäl på mellannivå och de flesta av generalerna (liksom givetvis inom den folkligt baserade militära reserven, HoV:s anm.).

Resultatet av folkomröstningen den 2:a december är en stor historisk händelse främst för Venezuela men även för resten av den amerikanska kontinenten. Ett ja kommer att skapa den legala struktur för att demokratisera det politiska systemet, socialisering av strategiska ekonomiska sektorer, makt till de fattiga och lägga grunden för att fabrikerna ska ha ett självstyre. En nejröst (eller seger för USA stödd militärkupp) skulle ta bort de mest lovande experiment som finns på folkligt självstyre, avancerad välfärd och en demokratisk socialism. Om revolutionens landvinningar tas bort speciellt om det görs genom en militärkupp, skulle leda till ett blodbad, i den omfattning som skedde vid generalernas kupp i Indonesien 1966, där över en miljon arbetare och bönder dödades eller kuppen i Argentina 1976 de över 30 000 mördades av de USA stödda generalerna.

En kraftig majoritet för ”ja” kommer inte att stoppa USA kampanj som både består av militära hot och politisk destabilisering men det kommer att undergräva och demoralisera kontrarevolutionen. Den andra december 2007 kommer Venezuelanerna att ha en rendezvous med historian.

Av: James Petras, f.d. Professor i Sociologi på Binghamtons Universitet, New York. Numera rådgivare till de jordlösas och arbetslösas rörelser i Brasilien och Argentina.

Översättning och bearbetning av Erik Andersson och Martin Lööf

För att läsa hela rapporten (på spanska), se: http://www.aporrea.org/tiburon/n105390.html

Läs en sammanfattning på engelska här: http://www.venezuelanalysis.com/analysis/2914

* De trotskistiska sekter som åsyftas i texten är framförallt gruppen kring fackföreningsmannen Orlando Chirino, som uppmanat till ett nej i folkomröstningen. Till saken hör att denna inställning har avvisats av en stor del av Chirinos eget parti, liksom för övrigt den överväldigande majoriteten av trotskister i Venezuela.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: