Hands off Venezuela Sverige

Rösta JA till socialismen den 2:a december – om folkomröstningen om den nya grundlagen

Posted on: november 29, 2007

Inför folkomröstningen på söndag mobiliserar miljonerna i Venezuela åter sina krafter för att föra revolutionen framåt. Men de inflytelserika och penningstarka motkrafterna mobiliserar också sin styrka. De venezolanska marxisterna i Corriente Marxista Revolucionaria ger här sin bild av vilka steg revolutionen nu måste ta.

Temperaturen i samhället i Venezuela håller på att höjas. Det gäller för både borgarklassen, imperialismen och revolutionärer. Förändringen av grundlagen kommer att öka medvetenheten, mobiliseringen och organiseringen av de revolutionära massorna (vilket skedde när den nuvarande grundlagen antogs 1999). Allt fler kommer att vilja kämpa för att revolutionen genomförs till slutet. Skillnaden är att det sker nu på en högre nivå, revolutioner respekterar inga gränser, den Venezuelanska revolutionen är en referenspunkt för de förtrycka massorna i Latinamerika liksom hundratusentals ungdomar och arbetare över hela världen.

Mobilisering och organisering av massorna krävs för att besegra kontrarevolutionen

Det finns en anledning till att revolutionens motståndare är beredd att använda alla sina vapen i kampen. Deras främsta mål är att mobilisera och hetsa sin sociala bas i ett frenetiskt tillstånd. Men än en gång så möter de massorna som är beredda att kämpa och en maktbalans som är gynnsam för revolutionen. Den fjärde november så dominerades Caracas gator av rödklädda demonstranter som sa JA till konstitutionen och NEJ till fascism. Om vi jämför kampandan och mobiliseringen på våra demonstrationer med oppositionen så är det klart att vi är starkare. Men vi måste fortsätta mobilisera och organisera på gatorna, på arbetsplatserna, i skolor, byar och kvarter.

Som president Chavez sagt, PSUVs bataljoner ska vara i fronten för kampen. Det behöver formas en förtrupp i varje fabrik, kvarter och skola. Vi måste gå till varje del av landet för att förklara vad förslaget till ny grundlag handlar om, revolutionen måste fördjupas vi måste bekämpa borgarnas lögner och mobilisera alla de som stödjer Chavez inför den 2 december. Vi måste vara tydliga med att borgarklassen kommer att använda alla sina resurser för ett nej och om de förlorar sabotera alla försök att göra verklighet av den nya grundlagen.

”Femtekolonnen” och kampen för att slutföra revolutionen

Vi måste vara på vår vakt. Revolutionens fördjupning, och innehållet i de reformer som gjorts har inte bara upprört borgarklassen utan även de ”fredsmäklare” som likt byråkratin ser sina privilegier och kontroll hotade. Det sker en kamp inom den bolivarianska rörelsen mellan de revolutionära massorna och den reformistiska byråkratin (som i själv verket stödjer kapitalismen). Den kampen hårdnar.

Stora delar av byråkratin tror till och med att en förlust i folkomröstningen (eller en seger utifrån deras perspektiv) skulle ge dem ökade möjligheter för mer kompromisser och förhandling med oppositionen. Ett exempel är Heinz Dieterich, reformisternas ledande ideolog som försvarar Baduel (general som tidigare stött Chavez som nu anslutit sig till oppositionen, översättarens kommentar) inte är en förrädare utan tillhör ”landets politiska center” och föreslår att Chavez och Baduel ska förhandla för att undvika social polarisering.

Dessa förslag är både reaktionära och utopiska. Kapitalismen är oförmögen både i Venezuela och i övriga världen att skapa drägliga levnadsförhållanden för massorna. Det är orsaken till att Chavez argumenterar för socialism, för att han drivs till vänster och att det sker en klasskamp inom revolutionen. Den bolivarianska revolutionens krav kommer i konflikt med kapitalismen och det privata ägandet av produktionsmedlen.

Kontrarevolution har två ansikten en som aggressivt hotar men den använder också förrädarna, ”femtekolonnen” och de reformistiska intellektuella för att sprida förvirring och kaos bland revolutionärerna. Men de har stora problem med det. Kampen har gått för långt, massorna kommer inte att vilja stanna upp. Det som är avgörande nu, liksom tidigare är styrkeförhållanden mellan revolutionen och kontrarevolutionen. Det är avgörande vad revolutionärerna gör. Om vi lämnar utrymme till kontrarevolutionen så kommer de mobilisera så mycket de kan utifrån sin sociala bas och förbereda en motoffensiv och nya kuppförsök.

Reform måste vara det första steget till en expropiering av borgarklassen

I varje fabrik, universitet så behöver mobiliseringen för ett JA kopplas till bildandet av revolutionära självförsvarskommittéer som är beredd att agera snabbt. Ett annan viktig fråga är att de soldater som stödjer revolutionen organisera sig på militärförlängningarna.

Tillsammans med massiv mobilisering, en organiserad kamp för att vinna folkomröstningen och besegra kontrarevolutionens attacker så måste vi betona behovet av ideologisk tydlighet speciellt bland soldater och officerare. Vi måste förklara att det enda sättet för den stora majoriteten av befolkningen att få tillgång till arbete, utbildning, sjukvård och bra bostäder är att produktionen ställs under demokratisk kontroll och planering av samhället. En sådan planering är bara möjlig om de dominerande ekonomiska sektorerna är statliga, och om staten tillhör folket, vi behöver ersätta den nuvarande borgerliga staten med en arbetarstat som baseras sig på en nationell samling av lokal, delstatliga och nationella arbetarråd och studentråd.

Arbetarklassen måste ta ledningen i kampen och bilda kommittéer till revolutionens försvar på varje fabrik. Kampen för att vinna folkomröstningen, besegra kapitalisterna och byråkratins sabotage, genomföra reformerna, kampen för arbetarkontroll och arbetarråd på företag, kampen för förstatligande av banker, monopolföretag under arbetarkontroll hänger samman.

Skriven av Den revolutionära marxistiska rörelsen CMR i Venezuela

21 November 2007

Artikeln är tagen från den spanska HOV sidan

och översatt och något bearbetad av Martin Lööf

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: