Hands off Venezuela Sverige

”Operation Pliers” genomslag i Sverige och folkets mobilisering i Venezuela

Posted on: december 1, 2007

Medierapporteringen inför folkomröstningen i Venezuela på söndag är hittills tydligt vinklad och innehåller rena felaktighter. Men dagens massiva mobilisering från det venezolanska folket är svår för media att ignorera.

Som vi rapporterade häromdagen har CIA tillsammans med Venezuelas opposition och tv-kanalen Globovision arbetat ut en plan för att destabilisera Venezuela i samband med folkomröstningen på söndag. Operationen kallas ”Operation Pliers” (vilket syftar på såna tänger som man använder för att dra ut något, i detta fall revolutionen) och planen är att sprida en bild av att valprocessen i Venezuela inte gått rätt till. För att uppnå det har man flera metoder: den första, att framföra falska opinionsmätningar, har redan givit stort genomslag i svensk media. I arsenalen finns också en kritikstorm som planeras till söndag/måndag, då man kommer sprida rapporter om oegentligheter i vallokalerna.

Målsättningen är att utifrån den utgångspunkten med våld överta kontrollen av någon eller några delar av landet, det talas också om att få till en militärkupp, ev. i samarbete med styrkor från de länder som i CIA:s memo benämns som land grön och land blå, Colombia resp. Curacao. Det misstänks sedan tidigare att mer än 10.000 paramilitärer finns posterade vid Colombias gräns till Venezuela, och på Curacao är delar av den amerikanska flottan posterad.

Läget är med andra ord mycket allvarligt inför söndagen, det som riskeras vid ett nederlag för revolutionen är ett blodbad som troligtvis skulle få fascisternas slakt i Chile att framstå som betydligt mildare. Därför är det avgörande att arbetarrörelsen står i beredskap och att vi förmår mobilisera folk på kort varsel utifall att oppositionen och USA skulle våga sig på denna galenskap. Vid ett sådant angrepp mot den venezolanska demokratin och kampen för socialismen kommer vi gemensamt utropa från Pakistan, Mexiko, England, Tyskland, Sverige och andra länder: Hands off Venezuela!

Operation Pliers har redan fått genomslag i Sverige – i morse kunde vi höra hör svenska Utrikesdepartementet talade om risk för valfusk p.g.a. att det skulle finnas få valobservatörer på plats. Detta är händelsevis ett påstående som USA:s regering spridit ut tidigare i veckan, utan grund, då folkomröstningen kommer bevakas av valobservatörer från många håll i världen, liksom tidigare under de val som Chávez vunnit.

Vad ”handlar” konstitutionsreformerna om?

Också andra felaktigheter sprids i svensk media, antingen pga okunnighet eller för att medvetet undergräva stödet för Venezuela i Sverige; bl.a. har SVT Text två gånger om skrivit att ”folkomröstningen handlar om att ta bort begränsningen på omval av presidenten”. Att säga att folkomröstningen, som gäller 69 olika förslag till förändringar i konstitutionen, ”handlar om” enbart ett av dessa förslag är minst sagt att vrida sanningen. Visst innebär förslagen att folket i Venezuela kan välja samma person till regeringschef så många gånger de önskar (liksom i de flesta demokratier, i Sverige och Norge har vi t.ex. haft statsministrar som suttit drygt 20 år i sträck), men de innebär också bl.a. detta:

– Arbetstiden sänks från 44 till 36 timmar i veckan

– Stora mängder makt överförs direkt till stormöten i lokalsamhällen, på arbetsplatser, universitet osv.

– Könsmässig jämlikhet på alla politiska poster – 50/50 rakt av

– Förbud mot diskriminering av HBT-personer

– Gratis utbildning på alla nivåer

– Lika makt över universiteten för studenter som för professorer

I Rapports 21-sändning på fredagen visades ett reportage av Bert Sundström, som uppenbarligen gjort en viss ansträngning för att ge en något mer nyanserad bild av Venezuela än vanligt. Han hade besökt fattiga områden och en revolutionär demonstration för att ge möjligheten för vanligt folk i landet att få säga i alla fall några få ord om sitt stöd till Chávez. Samtidigt hamnade han i en gammal, uttjatad och ständigt återkommande beskrivning: ”Venezuelas fattiga tycker inte demokrati är så viktigt så länge de får ökad välfärd”.

Det är dels en osann beskrivning: aldrig under min tid i Venezuela eller under de år jag bevakat landet har jag någonsin stött på en enda chavista som hävdat att man behöver tumma på demokratin för att uppnå välfärd, men det är också en bild som grundar sig i rasism och klassförakt. När man inte kan attackera revolutionen för att sakna folkligt stöd, vänder man sig mot det folk som ”valt fel”, och anklagar det för att vara moraliskt bankrutt, man hävdar kort och gott att de fattiga venezolaner som rest sig ur ett sekellångt förtryck skiter i demokratin. Samtidigt beskrivs kuppmakarna i oppositionen som hålls under armarna av bidrag från USA som fredliga och demokratiska. Hur var det Orwell sa, Krig är Fred?

Men SVT:s presentation av reportaget tar priset: man hävdar att kongressen, högsta domstolen, media och facken (!) kontrolleras av Chávez personligen! Låt oss bena ut det hela punkt för punkt: när det gäller kongressen (Venezuelas parlament) består den nästan enbart av chavister, då oppositionen bojkottade senaste parlamentsvalet. Valet godkändes senare av alla valobservatörer, inklusive de från EU och USA. Högsta Domstolen dominerades tills år 2002 av domare som stödjer oppositionen, och liksom i USA utser presidenten Högsta Domstolens ledamöter. När dessa efter kuppen i april 2002 vägrade kalla den för just en kupp och därmed gav den sitt stöd, ersattes de. Gällande media så får ni gärna meddela miljardärerna bakom tv-kanalen Globovision att de är tystade, eller gå in på oppositionstidingen El Universals engelska hemsida och själva avgöra om den verkar censurerad. Den fackliga centralorganisationen UNT, som består av fem olika riktningar som driver sina respektive linjer, har flera ledande figurer som aktivt uppmanat folk att rösta nej till konstitutionsreformerna. Hur det går ihop med en påstådd ”total kontroll” från Chávez sida är upp till er att avgöra.

Mobiliseringen för ett ja i folkomröstningen

I torsdags höll oppositionen sin demonstration mot konstitutionsreformerna, och fyllde Avenida Bolívar. Det var en stor demonstration som visar på en stark mobilisering bland de sociala krafter som är emot revolutionen: de välbeställda spanskättlingar som sätter agendan för svensk medias rapportering om Venezuela. Deltagandet bedöms ha varit minst 100.000.

Dagen efter samlades de som stödjer reformerna av konstitutionen, men de fyllde inte bara Avenida Bolívar (Caracas största aveny), utan även två andra näraliggande avenyer, Lecuna och Mexico. Ni kan bedöma själva utifrån bilderna nedan, som visar såväl revolutionens som oppositionens demonstrationer.

Bolivarianerna på Avenida Bolívar

Bolivarianerna på avenyerna Lecuna och Mexico

Oppositionen på Avenida Bolívar

OBS! Notera dels Hands off Venezuelas direktrapportering från Caracas på internationella HoV-bloggen och att vi på svenska HoV-sidan kommer ha regelbunden rapportering under valkvällen och -natten, minut för minut, timme för timme. Tills dess sänder vi ett meddelande till USA:s regering och högern i Venezuela:

Ja till socialismen – Leve revolutionen!

Försvara demokratin, Hands off Venezuela!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: