Hands off Venezuela Sverige

Tal till Ung Vänster Storstockholms distriktsårskonferens

Posted on: december 19, 2007

Hands off Venezuela var inbjuden gäst på Ung Vänster Storstockholms konferens i helgen. Vi sålde material och Erik Andersson höll följande tal:


Kamrater,

Under året har vi kunnat se hur svartmålningen av revolutionen i Venezuela har nått nya nivåer. Den regering som arrangerat 11 val och folkomröstningar på 8 år kallas för diktatorisk, och det land där 95% av medierna stödjer oppositionen sägs sakna yttrandefrihet. Orsaken till borgerlig medias hets är uppenbar: under året har folket i Venezuela tagit flera steg framåt i kampen för socialismen, för att erövra den direkta samhällsmakten underifrån.

I det förslag till reformer av grundlagen som Venezuelas president Hugo Chávez föreslog, som röstades ner med en minimal marginal den 2:a december, tog man sikte på att överföra makten över samhället direkt till folket. På arbetsplatserna, i bostadsområdena, på jordbruken, skolorna och universiteten skulle människor samlas för att överta den gamla statens roll. I förslagen till reformer ingick också bl.a. förbud mot diskriminering av HBT-personer och ett förslag om jämlik könsfördelning på alla politiska poster.

Kampen för socialismen har givetvis inte dött med nederlaget i folkomröstningen, utan måste intensifieras i Venezuela, Latinamerika och runt om i hela världen. Det bästa sättet för oss att stödja revolutionen i Venezuela är att kämpa för en socialistisk politik på hemmaplan. I den kampen tror jag vi har mycket att lära av Venezuela: som några exempel kan nämnas den deltagande demokratin och vanligt folks avgörande roll i att förändra sina livsvillkor.

Revolutionen behöver vårt stöd

Kamrater, revolutionen i Venezuela och Latinamerika behöver vårt stöd! Därför grundades Hands off Venezuela-kampanjen år 2002 och är nu aktiv i 40 länder, från Sverige till Marocko, Pakistan och USA. I Sverige arbetar vi just nu med ett solidaritetsupprop i arbetarrörelsen, som hittills undertecknats av bl.a. Vänsterns Studentförbund, Ung Vänster Storstockholm, Ung Vänster Skåne, Ung Vänster Uppsala och SSU-Facken i Stockholm. Uppropet uppmanar vänstern att sluta upp i en nationell solidaritetskonferens som kommer gå av stapeln i vår, och som alla intresserade är välkomna att delta i.

Hands off Venezuela-kampanjen i Stockholm har möten varannan söndag, som är öppna för alla som vill komma. Vi kommer gärna ut och berättar om vad som händer i Venezuela, men det är också fritt fram att delta i kampanjen på egen hand, t.ex. genom att dela ut flygblad eller arrangera en studiekväll.

Kamrater!

Under 40 långa år, från 1958-1998, satt högern vid makten i Venezuela med maktfullkomliga miner, och trodde att de skulle sitta vid makten för evigt. Det var en låtsasdemokrati där två partier delade makten mellan sig, röster på vänsterns kandidater revs sönder och spreds för vinden. Den höger som en gång i tiden hade ett fast grepp om Venezuela har nu förpassats till åskådarplatsen, och det visar att högern kan slås tillbaka även här!

Hur gjorde man? Man byggde rörelsen från grunden på de aktivister man hade, beskrev alla problem som fanns i samhället och beslutade sig för att kalla vanligt folk att genom kamp göra upp med hela det gamla samhället.

Kamrater,

Vi behöver ta nya tag, sätta arbetarrörelsen i rörelse och dra in fler och fler i kamp – på skolorna, arbetsplatserna och i bostadsområdena. Liksom i Venezuela kan man inte bygga ett vänsteralternativ på uppgörelser i toppen, förändringen måste komma genom kamp underifrån, och den kampen måste fortsätta oavsett vilka partier som sitter vid makten. Precis som Chávezregeringen behöver folkets kamp för att kunna ta steg framåt, behöver en vänsterregering i Sverige ha en kämpande rörelse som driver den framför sig.

Den situation vi står inför i världen är mycket allvarlig: kapitalismen drar fram över världen med krig, klimatkatastrofer och fattigdom som följd. Efter hundratals års erfarenhet kan vi konstatera att kapitalismen inte är ett alternativ för mänskligheten – under 1900-talet gick det inte en enda dag utan att det pågick ett krig någonstans i världen, och varje dag dör mer än 50.000 barn av svält.

Kampen i Venezuela, Sverige och hela världen står till sist mellan två alternativ: socialism eller barbari. Framåt kamrater!

Erik Andersson, Hands off Venezuelas nationella samordningsgrupp

Framfört på Ung Vänster Storstockholm distriktsårskonferens 15/12 2007

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: