Hands off Venezuela Sverige

Mord på Mapuchestuden- Systematiska övergrepp mot ursprungsfolkens rättigheter i Chile

Posted on: januari 9, 2008

I Chile bemöts ursprungsbefolkningens krav med brutalt våld. Vänsterpartiet protesterar i följande uttalande mot övergreppen.

Den 3e januari 2008 sköts 22-årige Matías Catrileo Quezada ihjäl av chilensk polis när  han försökte försvara Mapuchefolkets rätt till de områden de förvaltat sedan urminnes tider. Händelsen visar hur Chiles regering ännu inte tagit lärdom av utvecklingen i Bolivia och Ecuador och kraften i ursprungsfolkens kamp mot seklers förtryck och vikten av att tillmötesgå deras rättmätiga krav. I fåfängt försök att fördröja deras frigörelse och försvara de gamla och nya kolonisatörernas intressen drar sig den chilenska regeringen inte för att trappa upp förtrycket mot Mapuchefolket.

Från Pinochet-dikaturen och framåt har Chiles regeringar tillämpat den nyliberala modell som åstadkommit så mycket elände i Latinamerika, och fortsätter så än idag.  Deras generösa ”liberalisering” av marken har i synnerhet drabbat urprungsfolkens områden som i fallet med förstörelsen av glaciären Pascua Lama på Diaguitafolkets mark, pipelines och laxodlingar på Lafkenchefolks mark, sopstationer i Mapucheområden, vattenkraftverk hos bergsfolken i Bio-Bio och Liquiñe/Coñaripe (där norska företag är inblandade) och fler därtill.

Motståndet från ursprungsfolkens samfälligheter mot alltmer direkta och miljöförstörande koloniseringsaktioner har besvarats med att kriminalisera protesterna genom Pinochets ”anti-terrorist lagstiftning”. Vidare har regeringen  inte velat tillgodose de ursprungsfolkens rättigheter som hävdas i  ILO:s 169:e konvention samt helt struntat i rekommendationer om respekt för mänskliga rättigheter från FN:s speciella rapportör för Ursprungsfolksfrågor.

Den 10 oktober inledde en grupp politiska fångar ur Mapuchefolket en hungerstrejk. Deras krav är respekt för sitt folks rättigheter och egna medborgerliga rättigheter. Men trots deras akut svåra hälsotillstånd efter tre månaders hungerstrejk har regeringen Bachelet valt att förbli inte befatta sig med deras kamp.

Nu har en ung människa skjutits ihjäl. För fem år sedan mördades 17-åriga Alex Lemun i händerna på den statsapparatens väpnade styrkor och hans mördare har ännu ej ställts till svars. Mot den bakgrunden kräver vi en snabb, seriös och oberoende utredning av dödskjutningen av 22 årige Matías Catrileo Quezada så att direkta och indirekta ansvariga kan ställas inför rätta.

Vi uppmanar också Chiles regering att:
Upphöra med terroriststämpling av Mapuchefolkets kamp för sina rättigheter , frige de politiska fångarna och beakta  rekommendationerna från FN:s speciella rapportör för Ursprungsfolksfrågor.

Vänsterpartiet

Eva Björklund, ledamot och internationellt ansvarig i partistyrelsen

Francisco Contreras, ledamot i partistyrelsen

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: