Hands off Venezuela Sverige

Högern i Bolivia försöker splittra landet

Posted on: januari 15, 2008

Bolivia är ett av de mest ojämlika länderna i Latinamerika. Den stora majoriteten tillhör ursprungsbefolkningen men först i och med valet av Evo Morales som president leds landet av någon som tillhör ursprungsbefolkningen. Evo Morales blev vald efter att Bolivia skakats av protester och demonstrationer för att störta hans impopulära föregångare Sanchez de Lozada och Mesa från 2003 till 2005. Folket letade efter ett alternativ för att protestera mot etablissemanget. Tack vare missnöjet i landet kunde MAS som det största vänsterpartiet segra i valet 2005.En av regeringens framgångar var nationaliseringen av gas 1 maj 2006.

Men problemen med fattigdom och arbetslöshet är inte lösta. Folket kräver radikala åtgärder och reformer. Högern fruktar att man ska förlora sina tillgångar och privilegier och gör allt för att sabotera och störta regeringen. Det gör man med fullt och öppet stöd från USA. En huvudfråga för konflikten har varit regeringens försök att införa en ny grundlag.

Kerstin Maríinez skrev den här artikeln strax innan jul om vad som händer i Bolivia. Regeringen vill anta en ny grundlag som ska skriva in folkets rätt till sjukvård, pension, välfärd med mera. Processen för att anta grundlagen har varit att det har valts en konstituerande församling som ska ta fram ett förslag på ny grundlag. Genom påtryckningar har högern försökt förlama den konstituerande grundlagen bland annat genom att kräva att beslut ska fattas med 2/3 beslut (vilket innebär att en minoritet kan hindra en majoritet). Högern använder även beväpnade gäng för att hota och skrämma de som stödjer den nya grundlagen.

 

Efter ett flertal stora demonstrationer och minst tre döda efter kravaller i Sucre, den konstituerande huvudstaden, tog Bolivias president beslutet att ha en folkomröstning för att pröva folkets förtroende för landets styre samt för de sex oppositionella guvernörerna i landet. Detta förslag kom efter att fyra av de sex oppositionella guvernörerna genomfört en resa till USA för att framföra klagomål hos FN samt OAS angående förslaget om en ny grundlag som godkändes av en stor majoritet av de närvarande konstitutionella representanter några veckor tidigare.

 

Den 24 november i år, godkändes ett förslag till en ny grundlag på en militärförläggning med en klar majoritet då det inte fanns någon åtkomst till de historiska byggnaderna vilka blockerades av folk som stödjer oppositionen. Enligt Jorge Quiroga som är ledare för det oppositionella partiet Podemos så ville oppositionen inte delta vid antagandet av lagen eftersom det skulle ske på ett ”nedvärderande sätt”.

 

Enligt Bolivias regering så har de oppositionella guvernörerna ingen rätt att uttala sig eftersom de valde att inte delta vid mötet 24 oktober då förslaget om ny grundlag skulle diskuteras. Oppositionen försöker hela tiden anklaga regeringen för att ha ansvaret för de personer som miste livet under natten till den 25 november. Det ska ses i samband med att oppositionen anklagar regeringen för att ligga bakom alla problem i landet.

 

Evo Morales har sagt att regeringen inte har några invändningar mot att internationella observatörer finns i landet och har föreslagit en förtroendeomröstning. Evo Morales har sagt att om han inte får mer röster än då han vann valet 2005 (53,7%) så är han villig att avsäga sig posten som president och utlysa allmänna val.

 

Guvernörerna som sitter i oppositionen i Bolivia säger sig vara oerhört förvånade över regeringens uttalande. De nämner ingenting om att regeringen flera gånger försök diskutera med oppositionen för att hitta en lösning på frågan om vilken stad ska vara huvudstad i landet och frågan om hur omröstningen ska ske i den konstituerande församlingen.

Den 9 december avslutades grundlagsskrivandet då den konstituerande församlingen godkände förslaget till en ny grundlag. Podemos, oppositionspartiet närvarade inte då de inte erkänner förslagets giltighet. Hela arbetet började i augusti 2006 på Bolivias nationaldag och skulle ha avslutats ett år senare, men det drog ut på tiden då oppositionen inte ville acceptera röstningsförfarandet som krävde två tredjedelar av representanternas röster för att ett förslag samt grundlag skulle godkännas. Under mötet i Sucre där ett förslag till en ny grundlag godkändes den 24 november i år var 138 konstitutionella representanter närvarande utav 255, och grundlagen godkändes med 136 röster. Den slutliga förslaget godkändes i sin helhet i Oruro den 9 december, denna gång var 164 församlingsmedlemmar från nio partier närvarande under förhandlingarna. Hela stämningen i Oruro var lugn i motsatt till den i Sucre.

 

Att förslaget till en ny grundlag skrivits av representanter som folket valt är i sig en historisk händelse. En folkomröstning kommer nu att hållas inom sex månader där folket kommer att kunna säga ifall de är för eller mot den utarbetade, nya grundlagen som ger större politisk makt åt majoriteten av den bolivianska befolkningen samtidigt som den rika minoriteten blir av med ett antal privilegier.

 

 

I förslaget till ny grundlag finns bland annat följande förslag

  • Bolivia ska vara ett land för alla nationaliteter som bor där (det finns mellan 30-40 etniska grupper)
  • Sucre blir ny huvudstad.
  • Kammarsystemet i kongressen ska representera de nio delstaterna.
  • Presidenten ska kunna väljas om.
  • Brott (t.ex. korruption) begångna av politiker ska inte preskriberas
  • Ökade intäkter från naturtillgångarna ska användas direkt till det bolivianska folket, t.ex. som ålderspension.

 

Stödet för regeringen har minskat hos den bolivianska medelklassen, blanda annat för att de är mer påverkad av de vinklade nyheterna som angriper regeringen och stödjer oppositionen. Oppositionen hade hoppats på att få stöd från FN observatör (som anlänt till landet på oppositionens vädjan). FNs observant Rodolfo Stavenhagen vistades i Bolivia i 12 dagar och stödde förslaget om ny grundlag. Han jämförde Evo Morales med Nelson Mandela och såg hur båda kämpade för att förändra ett ojämnlikt samhälle.

 

Evo Morales har försökt föra dialog med de oppositionella guvernörerna och bett om vapenvila, men det har istället sagt att det enda presidenten vill är vinna tid inför folkomröstningen om några månader. Dessa guvernörer säger att de vill ha demokrati men egentligen arbetar de för splittring för landet. Det finns analytiker som varnar att landet kan gå mot inbördeskrig samt att ett statskuppsförsök kan äga rum i en nära framtid.

 

I lördags lämnade fyra staterna in sina autonomiförfattningar samtidigt som grundförslaget lämnades in till regeringen. Det som staterna vill är att ha en egen poliskår, ett eget skattesystem samt en lokal regering. Dessutom vill La Media Luna (Halvmånen= det område där oppositionen har guvernörer), ha större kontroll över naturresurserna. Det som är väldigt ironiskt är att det är tack vare Evo Morales och hans regering som dessa delar av landet har större inkomster efter det att gas- och oljetillgångarna nationaliserades.

Det finns skilda meningar om vad dessa delstater vill egentligen. Enligt de själva så anser de sig inte ha råd med förslagna reformer (trots att de inte ens är i närheten med att ha gjort slut på sin budget). Ett annat sätt att se på anledningen är den att de vill bli oberoende och inte visa någon solidaritet mot de mer fattiga delstater som i flera sekler försörjt landet. Det som dessutom är komiskt, är att i Santa Cruz, en av staterna som lämnade in en autonomiförfattning i helgen, är det största politiska partiet MAS, Evo Morales parti. Skulle detta vara folkets vilja? Detta är mycket vilseledande.

Kerstin Martínez

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: