Hands off Venezuela Sverige

Hands off Venezuela på Ung Vänster Skånes Distriktsårskonferens

Posted on: januari 26, 2008

Lördagen den 26e Januari deltog Hands off Venezuela på Ung Vänster Skånes Distriktsårskonferens. Vi var inbjudna att hålla ett hälsningsanförande och bokbord.

Vi deltog och Jonas höll ett kort anförande där han poängterade hur viktig den revolutionära utvecklingen i Venezuela är, inte bara för Venezuelas folk utan även för oss i Sverige. Jonas pratade om hur Venezuela utgör ett revolutionärt exempel som kan inspirera oss och alla världens arbetare.

Det är en revolutionär process som pågått i mer än 10 år, en revolution där vanligt folk visar att kampen underifrån för demokrati, delaktighet och socialism är något som är angeläget nu, idag. Men Venezuelas kamp för socialism är inte en enkel rät linje där allt bara går bra, det är en kamp som böljar fram och tillbaka, presidentvalet för ett år sedan markerade en höjdpunkt i den revolutionära kampen. Venezuelas folk visade då tydligt att de vill ha socialism. Hugo Chavez vann med överväldigande majoritet. Och det var inte någon tvekan om att det var socialism man röstade för.

Den senaste folkomröstningen visade på att en trötthet i den revolutionära rörelsen. Ett avstånd mellan rörelsen och regeringen har uppstått, där rörelsen inte känner delaktighet i processen. Delar av rörelsen har passiviserats och kände inte att folkomröstningen var av betydelse för dem. Detta visades av att bara 100.000 mer än i presidentvalet valde att rösta mot förslaget. Dvs högeroppositionen har knappas vunnit ett större stöd. Men 2.8 miljoner av de som tidigare röstat på Chavez valde istället att inte alls gå och rösta.

Bakgrunden till detta är att revolutionen tappat fart den senaste perioden. Revolutionen har kommit så långt som den kan utan att bryta med kapitalismen. Att en trötthet uppstår i detta läge är inte vare sig konstigt eller oväntat. Förvirring och åsiktskillnader i ledningen om vilken väg fram man ska gå ger sitt resultat i basen. Den avgörande kampen kvarstår, men revolutionen behöver komma över detta avgörande steg. Därför måste den revolutionära rörelsen få förnyad fart och trycket underifrån måste byggas upp. Förhoppningsvis fungerar misslyckandet med folkomröstningen som en varnande väckarklocka för den socialistiska rörelsen. PSUV kongress kan förhoppningsvis utgöra en startpunkt för en förnyad kampvåg för socialism och arbetarkontroll. PSUV utgör ett hopp för revolutionen där över 35 % av befolkningen redan valt att gå med. Det innebär att partiet kan bli en tydlig kanal för kampen underifrån och ett demokratiskt organ för såväl diskussion som beslut om vilken väg revolutionen ska ta. Även FRETECO som Ung Vänster Skåne stödjer, är ett viktigt forum för revolutionen. Genom de samlade arbetarkontrollerade företagen kan alternativ ekonomi byggas upp, men bara genom ett brytande med kapitalismen. När revolutionen tar detta avgörande steg kan utvecklingen av Venezuela ta en ny fart och Venezuela visar då världens arbetare vägen framåt.Avslutningsvis sa Jonas att han önskade Ung Vänster lycka till och förklarade hur viktig uppgiften att organisera radikala ungdomar är.Utöver hälsningsanförandet höll Hands off Venezuela bokbord där vi sålde många böcker och annat material.

Under sin årskonferens tog Ung Vänster många kloka och intressanta beslut, bland annat såklart att man ska arbeta med Venzuelafrågan.

Jonas Lundgren

Hands off Venezuela Skåne

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: