Hands off Venezuela Sverige

270 euro (2573 kronor) till de ockuperade fabrikerna – rapport om FRETECO-insamlingen

Posted on: februari 19, 2008

Hands off Venezuela Sverige har under 2007 samlat in pengar till FRETECO (Den revolutionära fronten för fabriksockupationer och arbetarkontroll). Denna insamling har tagits upp i Ung Vänster Skåne och Göteborg och i SSU i Umeå. Vid ett möte i Belgien överlämnades de pengar som samlats in. Totalt under 2007 har HoV Sverige samlat in 7680 kronor till FRETECO. (Mer pengar är på väg från insamlingar i Ung Vänster).

Vi passade på att intervjua Yonie Moreno, aktiv marxist i CMR (Corriente Marxista Revolucionaria – Revolutionära marxistiska strömningen). CMR var med och startade FRETECO. Yonie Moreno är även medlem i PSUV.

Vad kommer de här pengarna användas till?

De kommer att användas för att trycka politiskt material, särskilt material som syftar till politisk utbildning. Vi har gett ut ett häfte, ”FRETECO och Socialismen”. Där förklaras bland annat hur ett socialistiskt företag ska drivas. I texten står det bl.a. om hur arbetarkontroll fungerar vid INVEVAL, ett företag som president Chavez själv säger är en modell för hur företag ska drivas under arbetarkontroll. Exempelvis Jorge Paredes som är ledare för fabriksrådet (den ledningen som arbetarna själva valt) är också ledande i FRETECO. Vi vill pressa regeringen att nationalisera fler företag under arbetarkontroll.

INVEVAL och andra företag som styrs under arbetarkontroll är än så länge socialistiska öar i ett kapitalistiskt hav. Vi vill samla och koppla samman de som kämpar i revolutionen. Vår uppgift är att knyta band mellan de som kämpar för att ockupera företag och driva dem under arbetarkontroll. Men de som är aktiva i FRETECO vill inte driva detta som en isolerad fråga, utan är aktiva i samhället och i byggandet av det nya partiet PSUV.

Vi arbetar med att ha politiska diskussioner för att utveckla medlemmarnas politiska förståelse av revolutionen. Bara om kampen för arbetarkontroll kopplas till fördjupade studier i marxism går det att uppnå fungerande avdelningar av FRETECO och fungerande arbetarkontroll. Vi är utsatta för ett konstant sabotage från byråkratin i staten som inte vill att vi ska lyckas. Men det finns en vänster inom regeringen och administrationen som stödjer oss och INVEVAL har blivit en referens som ett lyckat exempel på hur arbetarkontroll kan fungera.

Hur ser arbetarna i FRETECO på att de samlas in pengar till deras kamp?

De tycker att det är jättebra och blir glada, de ger ett moraliskt stöd till deras kamp. Desto mer stöd som finns för revolutionen internationellt, desto större chans har revolutionen att segra. Om revolutionen segrar så skulle den behöva spridas – annars så skulle den inte överleva länge. Det skulle vara omöjligt att bygga socialism i ett land.

Martin Lööf

Hands off Venezuela

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: