Hands off Venezuela Sverige

Vad handlar konflikten i Latinamerika om?

Posted on: mars 7, 2008

Lördagen 1 mars gick Colombianska soldater in Ecuador och avrättade 16 medlemmar ur den colombianska gerillan FARC medan de sov. Inget land i världen skulle acceptera att ett annat land gör militärt intrång på dess territorium. Detta har lett till att Colombia, Ecuador och Venezuela har mobiliserat sina trupper längs gränsen. Syftet med attacken var att skapa kaos i regionen och få stopp på de förhandlingar som Chavez har hållit med FARC-gerillan för att de ska släppa loss människor som de har tagit som gisslan.

Chavez har tidigare lyckats få loss gisslan. Detta ogillas av både av USA och Uribe-regimen – om FARC släpper sina fångar så får de svårare att måla upp FARC som den stora fienden. I Colombia har förhandlingarna fått stöd eftersom många är trötta på våldet och hoppas att frisläppandet av gisslan ska leda fram till ett mer fredligt samhälle.

FARC-ledaren Raùl Reyes som dödades var den som var ansvarig för förhandlingarna. Att Ecuador och Venezuela reagerar är inte konstigt. President Chavez har korrekt sagt att Colombia är Latinamerikas Israel. Man har en stor armé och får 600 miljoner dollar årligen i militärt bistånd av USA. Hade inte Ecuador och Venezuela reagerat så hade Colombias armé antagligen gjort fler räder.

Det hela måste ses också utifrån situationen för USA, genom radikaliseringen i Latinamerika har de förlorat sina stödjepunkter, Colombia är den bas som man har kvar. USA sitter fast i Irak, Afghanistan och även i Afrika. Man har inte möjlighet att direkt ingripa militärt mot Venezuela. Vad man kan göra är vad man har precis gjort, att försöka destabilisera regionen.

Arbetare och ungdomar måste ta avstånd från det här. USA är den riktiga skurkstaten som över hela världen sprider död och förstörelse, i Ecuador och Irak. De har inget intresse av fred i Colombia eller någon annanstans – vad som räknas för dem är att behålla sin makt. De vill framprovocera krig för att underminera den Venezuelanska revolutionen.

Arbetare i Latinamerika och i övriga världen är bröder och systrar och har gemensamma intressen. Vägen framåt är en spridning av revolutionen till övriga delar av Latinamerika. Genom det skulle det vara möjligt att skapa en socialistisk federation i Latinamerika som skulle förena Colombia, Ecuador och Venezuela.

Martin Lööf

Hands off Venezuela

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: