Hands off Venezuela Sverige

SIDOR nationaliserat!

Posted on: april 9, 2008

Stålfabriken SIDOR med 10.000 anställda har sedan flera månader tillbaka varit präglad av en ständig konflikt mellan arbetarna och fabriksledningen. Arbetarna, av vilka en stor del är osäkert anställda, har krävt högre lön, bättre arbetsvillkor och nationalisering för att få bort den argentinska majoritetsägaren Ternium.

Strejkerna har avlöst varandra och olika avdelningar av Venezuelas förenade socialistiska parti samt fackliga krafter har visat sitt stöd för arbetarnas krav. Vid en av dessa protester gick nationalgardet in hårt och använde bl.a. gummikulor, vilket ledde till skottskador på fackförenings ordförande José Rodríguez. Arbetarna anklagade den sittande guvernören för att ha beordrat våldet, och kritiserade även arbetsministern för att stå på företagsledningens sida.

Efter stora insatser från SIDOR-arbetarnas sida fick de i helgen fram sitt budskap till president Hugo Chávez, som omedelbart beordrade vicepresidenten att besöka fabriken för förhandlingar med facket och företagsledningen. Chávez påpekade i direktsändning på VTV att SIDOR-arbetarna vägrat gå i strejk under oljeblockaden 2002, och stått emot hård repression under den tiden. Chávez sa också att regeringen är en arbetarnas regering och kräver att alla företag ska följa venezolanska lagar, om de så är ”statliga, argentinska, ryska eller från någon annan del av världen”.

Efter vicepresidentens besök på SIDOR hölls idag en presskonferens där han förklarade att fabriken kommer nationaliseras. Vicepresident Carrizales sa att SIDOR-konflikten varit i regeringens tankar de senaste månaderna, och att man försökt få fram en förhandlingslösning, men att det visade sig att företaget ville ha stöd ”för det brutala system som de använt mot sina arbetare, och detta är givetvis en regering som försvarar arbetarna, och aldrig kommer att stå på ett multinationellt företags sida”. Nationaliseringsbeslutet fattades på order av presidenten.

Efter att beslutet offentliggjorts rapporterades det om vilt firande bland arbetarna på SIDOR, som sa att SIDOR ”åter tillhör venezolanerna” och att man nu ser fram emot ett slut på den extrema utsugning som präglat företaget under Terniums ledning.

Konflikten vid SIDOR visar på motsättningarna inom staten, men också mellan revolutionen och arbetarklassens krav på ett värdigt liv för alla, och kapitalet som förvägrar människor just detta. Beslutet kommer efter en våg av nationalisering under året, senast i helgen av stora cementföretag.

Erik Andersson

2 svar till "SIDOR nationaliserat!"

Varför öppnade man inte ett konkurrerande statligt eller kkoperqativt stålverk som konkurrerade ut SIDOR istället ?

Om sidor var dåligt, och dessutom sög ut arbetarna så skulle ju det kursa rätt snart…

/K

rättelse: Läste på lite mer – det belv alltså uppköpt av den Venezuelska staten – ok.
Då är det ju en ”vanlig” affärstransaktion – då återstår det bara att se om sidor blir mer eller mindre produktivt framöver…

/K

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: