Hands off Venezuela Sverige

Sex år sedan kuppen i Venezuela – hoten kvarstår

Posted on: april 10, 2008

I helgen uppmärksammas årsdagen för militärkuppen och den folkliga resning som återinrättade demokratin i Venezuela.

11 april för sex år sedan störtades den demokratiskt valda regeringen i Venezuela. Kuppmakarnas första beslut var att alla demokratiska institutioner skulle upplösas, och med presidenten Chavez i fångenskap började man jakten på andra kända företrädare för rörelsen. Alla tv-kanaler som stödde den avsatta regeringen stängdes och protester bemöttes med skarpa skott från polisen.

Kuppen finansierades av det nuvarande regeringen i USA. The Office of the Inspector General of the U.S. Department of State har tillkännagivit att “det är tydligt att NED, Department of Defense (DOD) och andra av USA-bistånds program stod till tjänst med träning, uppbyggande av institutioner och annat bistånd till individer och organisationer som anses ha var aktivt involverade i den kortlivade kuppen mot Chavez regering”.

Det som räddade demokratin i Venezuela för sex år sedan var en folklig resning då miljontals människor gick ut på gatorna och paralyserade landet. I helgen högtidlighålls minnet av denna resning – i Venezuela och världen över. Samtidigt som detta verkligen är något att fira är det viktigt att se att hoten mot Venezuela kvarstår.

En grupp konservativa ledamöter i den amerikanska kongressen driver tillexempel en resolution som kräver att Venezuela ska stämplas som en stat som sponsrar terrorism, utan att några kontrollerbara fakta förs fram som styrker påståendet.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: