Hands off Venezuela Sverige

Visning av No Volverán på bigrafen Södran i Lund

Posted on: april 10, 2008

Tisdag 15 april kl 18.30
No Volverán!
En film av Hands off Venezuela,
90 minuter, Spanskt tal, Svensk text


Biljettpris endast 30 kr
Visningen inleds av Hands off Venezuela

Biograf Södran, Stora Södergatan 64 (i Mejeriet)
http://www.kino.nu biljettbokning 046-13 10 50

Filmen visas i samarbete med ABF och Hands off Venezuela

I Venezuela står socialismen på dagordningen. Den offentliga sektorn rustas upp i stället för att monteras ned och man vågar trotsa USA och storföretagen. Arbetarkontroll på fabrikerna, elevinflytande på skolorna, nationalisering av företag och jord som inte brukas, avskaffandet av analfabetismen, utbyggd sjukvård, listan av resultat kan göras lång. Detta sker i Venezuela där en revolutionär process äger rum. Alla de som trodde att revolutioner var något som inte längre äger rum eller att det är oförenligt med folkligt inflytande kan se på exemplet i Venezuela. Landet har gjort sig känt världen över för otaliga folkomröstningar och ett unikt folkligt deltagande i politiken. Samtidigt finns många allvarliga problem med brist på flera viktiga matvaror, inflation och svåra problem med korruption.

Fem år efter att oppositionen med näringslivet i spetsen misslyckades med att ta makten i en statskupp kvarstår fortfarande starka motsättningar både nationellt och internationellt. Åklagaren som utredde statskuppen mördades med en bilbomb och colombianska paramilitärer har gripits på Venezuelas territorium. Nyligen förlorade regeringen en folkomröstning om förändringar i konstitutionen.

Dessa motsättningar har sin bakgrund i händelserna 1989. Efter år av nyliberal politik sköt priset på basvaror i höjden. För att undkomma svält invaderades Venezuelas huvudstad av de fattiga från förorterna.

Demonstrationer och kravaller tog vid. Regimen använde militär för att krossa protesterna. Tusentals människor dödades.

I efterdyningarna av dessa händelser växte en rörelse fram, den bolivarianska rörelsen uppkallad efter Simon Bolivar som kämpade för Latinamerikas frigörelse från den spanska kolonialismen. Människor organiserade sig i bolivarianska cirklar, lösa nätverk av aktivister på arbetsplatser och i bostadsområden. De kom att spela en stor roll för revolutionens framtid genom att bli den politiska rörelse som samlade de som stödjer Chavez och revolutionen. Fler och fler partier och vänstergrupper anslöt sig år efter år till den bolivarianska rörelsen.

Landet saknar i stort sett en historia av demokratiska arbetarrörelsetraditioner. Den nya fackliga centralorganisationen UNT går starkt framåt och 5,7 miljoner människor har anslutit sig till bygget av Venezuelas förenade socialistparti som just avslutade sin två månader långa kongress. Händelserna där och dessa rörelsers utveckling kan bli avgörande för hela regionens framtid.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: