Hands off Venezuela Sverige

Hands off Venezuela uttalande 6 år sedan besegrandet av statskuppen i Venezuela 2002

Posted on: april 11, 2008

Här kommer ett uttalande om statskuppen 2002 av Hands off Venezuela. Vi vill visa vårt stöd till revolutionen och förklara hur viktig den här händelsen var.

 

Det är nu sex år sedan de Venezuelanska massorna besegrade statskuppen ledd av det Venezuelanska etablissemang som vill ha ett stopp på de reformer som påbörjats av president Chavez regering. En bidragande anledning till kuppen var att regeringen tog ökad kontroll över den redan nationaliserade oljeindustrin för att dess vinster i högre grad skulle gynna befolkningen. Ledaren för Venezuelas näringsliv Pedro Carmona installerades som president efter att Chavez avsatts den 11 April 2002 och förts bort av militär. Kuppen hade fullt stöd av de stora mediaföretagen i Venezuela som spred lögner om att militären skjutit mot människor som demonstrerade mot president Chavez. En av de kanaler som deltog i detta var RCTV som helt korrekt förlorade sitt sändningstillstånd förra året (något som borde ha gjorts för länge sedan).

 

Kuppen leddes av den Venezuelanska borgerligheten med stöd av officerare inom den Venezuelanska armen. Men idén till kuppen uppstod inte självständigt utan med deltagande och stöd av USA:s regering. I Washington såg man dels hur man tappade kontrollen över en viktig oljeleverantör och hur radikaliseringen av massorna i Venezuela hotade att sprida sig till flera länder i Latinamerika.

 

De kontrarevolutionära kuppmakarna använde våld och brutalitet och jagade olika företrädare för regeringen och den bolivarianska rörelsen. Under sin korta tid vid makten hann man riva upp fattade beslut av den demokratiskt valda regeringen, arrestera medlemmar av parlamentet, domare, guvernörer och de borgmästare som stödde Chavez. Det här hyllades som ett återupprättande av demokratin av den spanska tidningen El Pais. Spanien och USA erkände omedelbart Carmonas ”regering”.

 

Vad kuppmakarna och dess internationella allierade inte hade räknat med var svaret från massorna. Utan någon ledning gick massorna ute på gatorna i Caracas och andra städer och krävde president Chavez återkomst. En splittring uppstod i armen, där delar kom ut till stöd för Chavez och en del av militärer som stött kuppen blev osäkra. Ledarna för kuppen insåg att för att behålla makten skulle de behövt starta ett inbördeskrig något som de inte var beredda att göra. Till slut insåg de att spelet var förlorat och den dåvarande vicepresidenten Cabello svors in som tillfällig president i väntan på Chavez återkomst.

 

Kontrarevolutionen var tillfälligt besegrad, sen dess har man försökt vid flera tillfällen att sabotera revolutionen, lockouten 2002-2003, folkomröstningen om president Chavez där man samlade in falska namnunderskrifter 2004 och nu senaste folkomröstningen om ny grundlag. Den Venezuelanska borgarklassen och dess stöttepelare kan inte förlika sig med revolutionen och kommer att fortsätta att attackera den både genom öppna angrepp och genom att underminera rörelsen mot ett socialistiskt Venezuela. Revolutionen måste föras till sitt slut för att en gång för alla röja undan det ständiga hot som den ställs inför. Nu sex år senare ser vi i Hands off Venezuela att behovet av solidaritet är lika stort som någonsin. För arbetare och ungdomar över hela världen är kampen i Venezuela en inspiration. Utvecklingen i Venezuela är intimt kopplad till utvecklingen för en bättre värld. Vi fortsätter säga Hands off Venezuela!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: