Hands off Venezuela Sverige

Simpsons eller Baywatch?

Posted on: april 11, 2008

Det är sex år sen etablissemangets statskupp i Venezuela besegrades och nyligen har ett av Latinamerikas största stålverk SIDOR nationaliserats efter att arbetarna kämpat för bättre villkor och rättigheter. Detta skulle man kunna tro skulle rapporteras om i den ”fria” liberala median. Nej inte, det viktigaste att skriva om är tydligen att Venezuela censurerar Simpsons. Vad är det som har hänt?

Själv blev jag något förvånad och eftersom jag själv regelbundet kollat på Simpson sen flera år tillbaka så blev jag nyfiken på att ta reda på vad det hela handlar om. En privat tv-kanal har sänt Simpson på förmiddagen. Den statliga kontrollkommissionen för tv Conatel hade fått in klagomål om att Simpsons skulle vara olämpligt att visa på tv på förmiddagen för att de kan ha skadliga inverkan på barns uppfostran. Enligt lagar så får man inte visa tv-program som innehåller våld, sex eller svordomar på vardagen. Tv-kanalen började då sända Baywatch istället, en serie känd för hur kvinnor i baddräkt springer runt i slowmotion på sandstränder.

Simpson kan säkert vara roligt för barn men framförallt så riktar det sig till äldre eftersom det krävs en del kunskap för att se att det handlar ofta om en satir om det amerikanska samhället. Hur som helst så är det här knappast något positivt att byta ut Simpson mot Baywatch som knappast är någon ideal förebild för barn. Det här verkar vara en konservativ reaktion på ett program som tar upp allt möjligt. Ja allt är inte frid och fröjd i Venezuela och givetvis bör man skriva om det man inte tycker är bra, men att fokusera på att ett tv-program får flyttad sändningstid känns som ytterligare ett exempel på hur selektiv media är.

Martin Lööf

1 Response till "Simpsons eller Baywatch?"

Intressant vore att få se hur mycket leveranskapacieten och kvaliteten har förbättrats ett par månader efter ”nationaliseringen” av stålverket.

Och inte i form av friserade siffror utan belagda siffror.

Man får väl förutsätta att arbetarna numera jobbar ännu fler timmar och ännu hårdare för att utöka produktionen – och jag utgår från att arbetsvillkoren är förbättrade och lönen, inkl. inflationsuppätningen, har blivit bättre ?

Men som synes av inlägget är jag skeptisk: Såklart ingen skall bli utsugen, alla kort på bordet och sen får stålverksägare (statligt eller privat) och dom som producerar (arbetar) komma överens om villkoren tycker jag – att centralt sätta sånt förstår jag inte alls hur det skulle fungera.Inget blir böttre bara för att man säger att det är så…

/K

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: