Hands off Venezuela Sverige

Arbetarstyre i revolutionens Venezuela – Antonio Betancourt från Venezueala besöker Sverige

Posted on: april 16, 2008

Antonio arbetar på fabriken Inveval som tillverkar ventiler till oljeindustrin. Det är inte vilken fabrik som helst utan ett statligt företag som styrs av arbetarna själva.  Arbetarna väljer själva sin ledning i form av ett fabriksråd. Man har även regelbundna stormöten. Alla på fabriken har samma lön från ledning till städare.

 

Inveval är ett av flera företag i Venezuela där man praktiserar arbetarkontroll och det är ett de mest välfungerande exemplen. President Chavez själv har besökt fabriken och sagt att Inveval är ett exempel som borde följas av andra. Arbetarna på Inveval deltar i högsta grad i den revolutionära process som pågår i landet. De ser diskussionen om socialism som väldigt viktig och deltar i det nybilade partiet PSUV (Venezuelas förenade socialistiska parti), ett parti med 5.7 miljoner medlemmar! Arbetarna på Inveval har även tagit initiativ till FRETECO (Revolutionära Fronten för Fabriksockupationer och Arbetardemokrati) som samlar arbetare på andra företag som ockuperas och styrs av arbetarna. Alla arbetare på Inveval deltar i undervisning både för att vidareutbilda sig inom sitt arbete men också för att lära sig mer om samhälle och politik. Fabriken deltar i olika projekt i lokalsamhället, exempelvis har man ett samarbete med ett mentalsjukhus i närheten.
 
Talarturnén arrangeras av Hands off Venezuela som är en internationell solidaritetskampanj till stöd för revolutionen i Venezuela. Kampanjen startade efter högerns misslyckade militärkupp 2002 och finns nu i över 40 länder och har stöd av bland andra TUC, Storbritanniens motsvarighet till LO. Kampanjen har även fått officiellt stöd av president Chavez. Vi har direktkontakt med fackliga aktivister och andra som kämpar i Venezuela och vi ordnar regelbundna besök till och från landet för att kunna sprida information om vad som verkligen sker. Kampanjens mål är att försvara Venezuela mot imperialistiskt ingripande, verka för att bygga länkar mellan arbetarrörelsen i Venezuela och kampanjländernas arbetarrörelse. I Sverige så har Hands off Venezuela fått stöd av bland annat Ung Vänster och lokala SSU distrikt, fackklubbar samt enskilda inom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: