Hands off Venezuela Sverige

Luleå: Talarturnén har börjat

Posted on: april 25, 2008

Antonio i Luleå

Torsdagen den 24 april slöt drygt 20 personer upp på det offentliga mötet i Luleå, som organiserades av Latinamerikakommittén (f.d. Chilekommittén). Det blev en utvecklande kväll med mycket frågor, som avslutades med att 16 personer skrev upp sig för att få fortsatt information via mail från Hands off Venezuela. Det samlades också in nästan fyrahundra kronor till FRETECO  på mötet.

En fråga från publiken handlade om vilken roll fackföreningarna har på ett arbetarkontrollerat företag. Antonio förklarade att man håller på och bygger upp en fackförening på INVEVAL. Fackföreningarna har rätt att strejka. Fackföreningarna behöver vara oberoende från staten och kämpa för arbetarnas rättigheter. Men fackföreningarna ska inte bara bråka med staten utan se framåt. Fackföreningarna ska tillsammans med det nya partiet PSUV verka för att krossa kapitalismen och frigöra arbetarklassen. Problemet är att den nya fackföreningsfederation UNT är förlamad av interna strider. Det är inte bara reformister som är ett problem utan även sekterister som i praktiken hamnat på oppositionens sida.

På grund av problemen med UNT har Antonio tillsammans med sina kamrater i CMR  Corriente Marxista Revolucionario (som är en del av en internationell marxistisk rörelse, IMT, som är öppen för alla arbetare) bildat FRETECO (Den revolutionära fronten för fabriksockupationer och arbetarkontroll). FRETECO verkar för att länka samman kampen på alla de företag som är ockuperade. Målet är att alla produktionsmedel i Venezuela ska förstatligas under arbetarkontroll.

Under kapitalismen är produktionen anarkistisk, saker och ting produceras för att ägarna ska tjäna pengar. Saker som cement och mat exporteras istället för att fylla de behov som finns i landet. Istället behöver ekonomin planeras av arbetarna och folket för att gynna samhällets behov. Men det räcker inte med en planerad ekonomi i bara ett land. Det behövs en planerad ekonomi i hela världen.

Antonio förklarade att han var väldigt glad av att se att det finns människor i Sverige som är solidariska med arbetarna i Venezuelas kamp. Det betyder mycket för honom och hans kamrater.

Martin Lööf

Hands off Venezuela

 

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: