Hands off Venezuela Sverige

Antonios Betancourts talarturne “Tio dagar som skakade Sverige”

Posted on: maj 7, 2008

Antonio Betancourt från Venezuela har under tio dagar åkt runt i Sverige, från Luleå till Malmö. Antonio arbetar på Inveval ett litet företag som tillverkar ventiler till oljeindustrin. Det speciella med Inveval är att på det företaget styr arbetarna själva fabriken. Antonio har blivit inbjuden till Sverige av Hands off Venezuela i samarbete med olika organisationer framförallt från arbetarrörelsen.

 

I december 2002 och under två månader var det en lockout av många företag i Venezuela. Syftet var att störta president Chavez. Näringslivet hoppades att om de saboterade ekonomin så skulle folket bli missnöjda med regeringen.  Det här sabotageförsöket misslyckades tack vare att folket och framförallt arbetarklassen såg till i att hålla igång produktionen. Efter att lockouten var besegrad fortsatte flera företag att vara stängda. Ett av dem var Inveval där arbetarna till slut bestämde sig för att ockupera företaget. Efter en lång kamp är nu företaget förstatligat under arbetarkontroll.

 

Antonio berättade om hur den gamla fackföreningsrörelsen CTV ledning genom att stödja militärkuppen mot Chavez och företagarnas lockout har gått under. Istället finns en ny fackförening UNT men den är förlamad av inre strider. UNT saknar en revolutionär ledning, där bråkar sekterister som Orlando Chirino mot reformister som Marcela Maspero. Eftersom arbetarklassen inte får ledning från sina egna fackföreningar så har Antonio tillsammans med sina kamrater bildat FRETECO (revolutionära fronten för fabriksockupationer och arbetarkontroll). FRETECO är ett samarbete mellan olika företag i Venezuela som har varit eller är ockuperade. Deras mål är ett socialistiskt Venezuela där Inveval inte är ett undantag utan normen i samhället. De stora företagen ska förstatligas och drivas under arbetarkontroll. I FRETECO menar man att eftersom arbetarklassen är de som producerar allt i samhället så borde de styra och planera ekonomin. I FRETECO kämpar man inte bara emot kapitalisterna och högern utan också mot reformister och byråkrater i den Bolivarianska rörelsen som står i vägen för ett verkligt socialistiskt Venezuela. Idén till att lansera FRETECO kom inte av sig själv utan av Corriente Marxista Revolucionaria (den revolutionära marxistiska strömningen) som är en del av internationell marxistisk organisation (

International marxist tendency), en organisation som Antonio är medlem i.

 

Turnén har gjorts möjlig tack vare ekonomiska bidrag från en mängd olika organisationer främst inom arbetarrörelsen. Vi vill tacka Socialdemokratiska projektgruppen P.A.L.M.E i Borlänge, Vänsterpartiet i Dalarna, Falun och Göteborg, VSF Storstockholm, Ung Vänster Storstockholm och Malmö, SSU Gävleborg, Skåne, Facken (Stockholm) och Centrum (Malmö), Venezuelas ambassad, Latinamerikakommittén och Kvarnby folkhögskola. Många fler organisationer har varit med och hjälpt till och arrangera möten.

 

Antonio har talat på öppna möten i Luleå, Sandviken, Borlänge, Göteborg, Lund, Malmö, Växjö och Stockholm. Antonio har även besökt SSU Gävleborgs kursgård Vantorp, SSAB:s metallklubb, talat på ett möte med sjuttio strejkande sjuksköterskor i Göteborg, besökt Kvarnby folkhögskola, 1 maj talat hos Vänsterpartiet i Stockholm och besökt Lagena ett lager i Jordbro. Antonio har även besökt Ung Vänster Storstockholms distrikstcentral, träffat Eva Björklund en av två internationell ansvariga i Vänsterpartiets partistyrelse och Venezuelas ambassadör Horacio Arteaga.

 

Totalt har vi fått in närmare 30 000 kronor med bidrag från organisationer och insamlingar på möten. Vårt mål var Antonio skulle åka hem med 5000 kronor till FRETECO. Det har vi överträffat kraftigt. Sammanlagt har det samlats in 11700 till FRETECO inklusive ett bidrag på 500 kronor från SSU Sandviken och 2000 kronor från Handelsklubben på Lagena. Övriga pengar har samlats in på de möten som har hållits.

 

Över hela Sverige har Antonio haft samma budskap till vilka han än har träffat. Arbetarklassen kan styra i företagen, arbetarklassen borde styra inte bara företagen utan hela samhället inte bara i Venezuela utan i hela världen inklusive Sverige. Antonio åkte inte runt i Sverige bara för att prata om revolutionen i Venezuela utan lyfte fram behovet av världsrevolution och en internationell planerad ekonomi. Detta budskap skakade nog om inte så få av dem som lyssnade på möten. Samtidigt blev det en bekräftelse för många att socialismens idéer är möjliga och levande.

 

Närmare sjuttio nya personer har anmält intresse för kampanjen. Vi kommer nu använda framgången med turnén till att stärka Hands off Venezuela kampanjen i Sverige. Vi har tänkt bjuda in alla de som är intresserade att delta i studiecirklar innan sommaren. Vi ska bygga upp ett nätverk av kontaktpersoner på flera orter i landet. Till Vänsterpartiets kongress är det skrivet en motion om att anta Hands off Venezuelas upprop till arbetarrörelsen. Partistyrelsen ser inga problem med innehållet men vill inte stödja uppropet på grund av att kampanjen är lanserad av International Marxist tendency. Vi från Hands off Venezuela vill därför delta på kongressen för att berätta om vad kampanjen handlar om. På Europas sociala forum så vill vi ha ett seminarium om solidaritetsrörelsen med Venezuela för att samla alla de som är aktiva eller vill bli aktiva i kampanjen. Vi uppmanar alla organisationer som har stöttat oss att vara med och samarrangera detta (hör av er på info@handsoffvenezuela.se) .  I november så planerar vi vår andra nationella solidaritetskonferens som ska bli dubbel så stor som den vi hade i Göteborg förra året.

 

Martin Lööf

Hands off Venezuela

2 svar till "Antonios Betancourts talarturne “Tio dagar som skakade Sverige”"

[…] med särskild fokus på Venezuela. Bl.a. har jag varit inblandad i att arrangera en talarturné med en arbetare från en ockuperad fabrik i nämnda land. Han hann besöka tio orter och talade […]

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: