Hands off Venezuela Sverige

Hands off Venezuelas svar till Vänsterpartiets partistyrelse

Posted on: maj 8, 2008

Här är Hands off Venezuelas svar till Vänsterpartiets partistyrelse om Hands off Venezuelas upprop. I juni håller Vänsterpartiet kongress i Norrköping. Inför denna har en partimedlem skrivit en motion som föreslår att Vänsterpartiet ska ansluta sig till vårt upprop till arbetarrörelsen, och knyta kontakter till PSUV. Vänsterpartiets styrelse har skrivit ett svar på motionen, där man föreslår avslag och kritiserar Hands off Venezuela-kampanjen.

 

En sak som partistyrelsen fokuserar på i sitt svar är det faktum att Hands off Venezuela-kampanjen började som ett upprop av International Marxist Tendencys hemsida marxist.com, och den roll som sympatisörer till IMT haft i uppbyggandet av kampanjen. Detta faktum går att läsa sig till på såväl den svenska som internationella Hands off Venezuela-sidan.

 

Men Hands off Venezuela-kampanjen är något mycket bredare än så, det är en öppen kampanj inriktad mot den breda arbetarrörelsen som har stöd av Ung Vänster och samarbetar med olika SSU-klubbar och -distrikt. Vi har nyligen arrangerat en talarturné med Antonio Betancourt från Venezuela. På flera orter organiserades möten i samarbete mellan Ung Vänster, SSU och Vänsterns Studentförbund. Denna breda och öppna inställning är något utmärkande för Hands off Venezuela-kampanjen, som särskiljer oss bland solidaritetsorganisationerna.

 

Internationellt har kampanjen stöd av bl.a. italienska metallarbetarfacket och fyra av Storbritanniens största fackföreningar. Kampanjen är respekterad och uppmärksammad i Venezuela, och har även fått stöd av president Hugo Chávez. Hands off Venezuela-kampanjen bygger på att människor samlas i solidaritet med Venezuela, och utformar arbetet tillsammans. Antingen kan man organisera en grupp, eller så kan man delta på annat sätt i kampanjen, t.ex. genom att ta upp solidaritet med Venezuela i sin fackförening, parti eller förbund.

 

Vi har också mycket diskussioner om den senaste utvecklingen i Venezuela, för att hålla oss uppdaterade och lära av kampens utveckling. Regelbundet publicerar vi artiklar på hemsidan, vi brukar uppmana folk att skriva texter och lägger nästan alltid upp allt som skickas in. Vänsterpartiets styrelse kallar i sitt svar analyserna på vår hemsida för ”trotskistiska”.

 

Det de flesta av oss som är aktiva i kampanjen håller med om är saker som att folket själva måste spela den ledande rollen, att byråkratin har en negativ roll, att gemensamt ägande under arbetarkontroll är bra och att revolutionen borde föras vidare. Detta är inte slutsatser man behöver vara trotskist för att dra, i själva verket är de väldigt utbredda inom den bolivarianska rörelsens bas i Venezuela.

 

Detta är en styrka i Hands off Venezuela-kampanjen: vår lojalitet är med revolutionen och det venezolanska folket, vi stödjer inte allt som händer i ett land bara för att det pågår en revolution där. Vi knyter band mellan arbetarrörelsen i Sverige och rörelsen i Venezuela, för att stärka solidariteten, men också för att lära av varandra.

Kampanjen utformas av oss som är aktiva i den, genom solidaritetsarbetet knyts band mellan olika delar av arbetarrörelsen och mellan Sverige och Venezuela. Vi är övertygade om att det behövs diskussioner och analyser av vad som händer i Venezuela för att vi ska kunna ge stöd till revolutionen på bästa sätt.

 

Hands off Venezuela samlar alla möjliga människor och organisationer över hela världen som vill bedriva solidaritetsarbete med revolutionen i Venezuela. Borde inte Vänsterpartiet välkomna alla de som vill kämpa för stöd till Venezuela? Vilken annan analys är det som ska föras fram? Vilka andra partier än PSUV ska man stödja, alla levande politiska organisationer och grupper har tillsammans med en stor del av befolkning i Venezuela valt att ansluta sig till PSUV. Uppropet är kopplat till behovet av en solidaritetskonferens för att samla arbetarrörelsen runt solidaritet med Venezuela. Det borde också välkomnas av Vänsterpartiet. Hands off Venezuela knyter an till de bästa traditionerna i arbetarrörelsen och Vänsterpartiets egna traditioner, exempelvis Spanienhjälpen, Vietnamrörelsen och solidariteten med Chile. Stöd Hands off Venezuela – solidaritetskampanjen med den Venezuelanska revolutionen!

 

Martin Lööf, medlem Vänsterpartiet Göteborg

Ylva Vinberg, distriktsstyrelseledamot Ung Vänster Göteborg och Bohuslän

Erik Andersson, distriktsstyrelseledamot Ung Vänster Storstockholm

Alexander Regander, distriktstyrelsen, Ung Vänster Göteborg och Bohuslän

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: