Hands off Venezuela Sverige

Vänsterpartiets partistyrelse svar om motionen att stödja Hands off Venezuelas upprop

Posted on: maj 8, 2008

Vänsterpartiets partistyrelse förklarar att innehållet i uppropet är okontroversiellt men att de ändå inte vill stödja det eftersom Hands off Venezuela är ett iniativ taget av International Marxist tendency. Vi i Hands off Venezuela har skrivet ett svar. Nedan följer Vänsterpartiets partistyrelses motionssvar:

 

”I motionen föreslås att vänsterpartiet signerar uppropet ”Hands Off Venezuela” och att partiet inleder politiska förbindelser med PSUV. Vänsterpartiet har i flera olika sammanhang uttalat sin sympati och
sitt stöd för huvudmålsättningen i Venezuelas nuvarande politik, dvs. arbetet för att skapa större ekonomisk och social rättvisa och utveckla demokratin, det medborgerliga inflytandet och deltagandet i
det politiska beslutsfattandet. Det har skett på många olika sätt och på olika nivåer. Vänsterpartiet har även uttalat sig mot försök från USA:s sida att med olika medel störta den demokratiskt valde presidenten genom kuppförsök eller genom att underminera hans ställning med hjälp av sanktioner.

 

Uppropet Hands Off Venezuela härrör från internetsajten In Defence of Marxism, som i sin tur är språkrör för den trotskistiska internationalen International Marxist Tendency. Svensk sektion av IMT är gruppen kring tidskriften Socialisten, en rest från Arbetarförbundet Offensiv (nu Rättvisepartiet Socialisterna) som har fortsatt att verka inom socialdemokratin. IMT:s venezolanska sektion, CMR, har för övrigt gått in i PSUV.

 

Uppropets svenska hemsida förmedlar en öppet IMT-trotskistisk ”analys” av PSUV och Venezuela. Uppropet är ett allmänt hållet stöd till ”revolutionen i Venezuela” och torde ur vänsterpartiets synvinkel vara okontroversiellt till sitt innehåll, men det kan diskuteras om det är lämpligt att partiet lånar sitt namn till en kampanj som drivs av en grupp som vi generellt sett inte har något gemensamt med. Dessutom är det olämpligt att fatta beslut om att signera ett dokument som inte i förväg förelagts kongressombuden tillsammans med övriga kongresshandlingar.

 

Venezuelas förenade socialistparti (PSUV) är ett enhetsparti under uppbyggnad och således en mycket ny företeelse i venezolansk politik. Vänsterpartiet har tidigare haft ett visst utbyte med andra partier i Venezuela. Det torde följaktligen vara rimligt att den kommande partistyrelsen följer den politiska utvecklingen i Venezuela, inklusive den nya partibildningen, PSUV, och därefter tar ställning hur våra kontakter i Venezuela skall utformas.”

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: